Tuncelililer dişlerinizde ağrı ve hassasiyet varsa soğuktan olmayabilir! Uzman isim sebeplerini anlattı

Tuncelililer dişlerinizde ağrı ve hassasiyet varsa soğuktan olmayabilir! Uzman isim sebeplerini anlattı
Dişleri çok hassas olan ve bunun soğuktan olduğunu düşünenler dikkat! Dentin hassasiyeti, dentin yüzeyinin açığa çıktığı kişilerde kısa ve keskin ağrılarla kendini gösterir. Bu da genellikle “soğuk hassasiyeti” olarak tarif edilir.

Dentin hassasiyeti, dentin yüzeyinin açığa çıktığı dişlerde keskin, kısa süreli bir ağrı ile kendini gösterebilir. Ancak bu ağrıyı ve belirtileri kendisinde gören kişiler, durumu genellikle “soğuk hassasiyeti” olarak tarif eder. Bu da rahatsızlığın tedavisinin gecikmesine ve ilerlemesine neden olabilir. Dr. Öğr. Üyesi Merve Kütük Ömeroğlu, dentin hassasiyeti ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Dentin hassasiyeti yaşayan kişiler ağrıya neden olabileceğini düşündüğü için dişleri fırçalamaktan, soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınır. Günlük aktivitelerden kaçınan bu kişilerde, dentinin yapısında tübül adı verilen, sinirler ile etkileşim halindeki yapılar bulunur. Diş etinin çekilmesi veya mine dokusunun kaybolması ile ortaya çıkan tübüllerin içerisindeki sıvının hareketi, hassasiyete neden olur. İşte detaylar…

DENTİN HASSASİYETİ NEDİR, KİMLERDE GÖRÜLÜR?

5c8d6bca45d2a09e0097dde6.webp

Dentin hassasiyeti genellikle 20-45 yaş arası kişilerde görülse de ergenlikten 70 yaşına kadar herkeste görülebilir. Hassasiyeti olan kişiler sevdikleri yiyecek ve içecekleri tüketemez ve yaşam kaliteleri düşer. Hassasiyet, yaşlanmaya bağlı olarak dentin tübüllerinin tıkanması ile birlikte azalabilir. Diş eti rahatsızlığı olan kişilerde hassasiyet görülme sıklığı da artar.

Dentin hassasiyetine asitli ve gazlı içecekler tüketmek, asidik yapıdaki meyve ve sebzeleri tüketmek, dişleri doğru ve düzenli fırçalamamak, dişlerde çürük, bruksizm (diş gıcırdatma), diş beyazlatma ve temizletme gibi unsurlar neden olabilir.

DENTİN HASSASİYETİ NASIL GEÇER?

Dentin hassasiyeti tedavisinde uygulanması gereken adımlar şöyledir:

  1. Klinik muayene yapılması ve doğru teşhis konulması.
  2. Diş fırçalama alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, yanlış bir durum varsa düzeltilmesi. Günde en az 2 kez dişlerin fırçalanması.
  3. Beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi. Asitli gıdaların tüketilmemesi.
  4. Bruksizm durumunda diş hekimine başvurulması ve uygun tedavinin uygulanması.

Bu adımların yanı sıra dentin hassasiyeti olan kişilere, bu hassasiyet için geliştirilen diş macunlarının kullanması da tavsiye ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 97 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.