Korona aşıları kalp hastalıklarına sebep oluyor mu?

Korona aşıları kalp hastalıklarına sebep oluyor mu?
Koronavirüs aşılarının kalp rahatsızlıklarına neden olduğu iddialarına uzmanlardan yanıt geldi.

Kovid aşılarının virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riski hakkındaki iddiaları araştırmak için yapılan çalışmaların sonuçları oldukça önemlidir. İngiltere, İspanya ve Estonya'da gerçekleştirilen bu geniş çaplı analiz, 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarının incelenmesiyle elde edilmiştir.

Bu araştırma sonuçlarına göre, Kovid aşılarının virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini artırmadığı, aksine azalttığı belirlenmiştir. İngiltere, İspanya ve Estonya'da yapılan analizler tutarlı kanıtlar sunmuş ve aşıların ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara karşı koruyucu olduğunu göstermiştir.

Özellikle Oxford-AstraZeneca, Pfizer ve Moderna gibi Kovid aşılarının, pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu bulgular, Kovid aşılarının güvenilirliğini ve etkinliğini desteklemekte ve aşıların genel olarak toplum sağlığı için önemli bir araç olduğunu vurgulamaktadır.

Sosyal medyada dolaşan yanlış bilgiler ve korkuların yayılmasına karşı, bilimsel araştırmaların ve güvenilir kaynakların bu tür iddiaları çürütmesi önemlidir. Kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumun aşıya güvenini artırmak için bu tür araştırmaların sonuçları yaygın bir şekilde paylaşılmalıdır.

Son yapılan çalışma, COVID-19 aşılarının genel etkilerini araştırarak, virüs enfeksiyonunun yol açabileceği kalp yetmezliği ve diğer kardiyovasküler sorunlara karşı koruyucu olup olmadığını inceledi. Oxford Üniversitesi'nden farmako ve cihaz epidemiyolojisi profesörü olan ve araştırmanın kıdemli yazarı olan Daniel Prieto-Alhambra, çalışmanın sonuçlarını değerlendirirken aşılanan kişilerin COVID-19 sonrası kardiyovasküler komplikasyonlara yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını belirtti.

Araştırmacılar, COVID-19'a bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılarına karşı koruyucu etkilerin, Oxford-AstraZeneca ve Janssen gibi adenovirüs bazlı aşılar ile Pfizer ve Moderna gibi mRNA bazlı aşıların ilk dönemde en etkili olduğunu vurguladılar. Bununla birlikte, aşıların koruyucu etkisinin zamanla azalabileceği göz önünde bulundurulduğunda, aşılanmış kişilerin COVID-19 sonrası kardiyovasküler sorunlarla karşı karşıya kalma riskinin bir yıla kadar aşılanmamış kişilere göre daha düşük olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, enfeksiyondan üç ila altı ay sonra aşılanmış kişilerde kalp yetmezliği riskinin %39 daha düşük olduğunu ortaya koydu. Prieto-Alhambra, bu bulguların genel olarak aşı olan kişilerin COVID-19 sonrası kardiyovasküler ve tromboembolik komplikasyonlara yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını gösterdiğini belirtti. Özellikle yüksek risk altındaki veya kardiyovasküler komplikasyonlardan endişe eden kişiler için bu sonuçların oldukça güven verici olduğunu vurguladı.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 8 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.