Hoşap Kalesi Restorasyonuyla Geçmişin İhtişamına Yeniden Kavuşuyor

Hoşap Kalesi Restorasyonuyla Geçmişin İhtişamına Yeniden Kavuşuyor
Van'ın Gürpınar ilçesindeki tarihi zenginliklerden biri olan Hoşap Kalesi, geçmişin izlerini günümüze taşımak adına büyük bir restorasyon projesiyle canlanıyor.

Gürpınar'ın Gözbebeği Hoşap Kalesi, Geçmişin İhtişamına Geri Dönüyor!

Van'ın tarih kokan ilçesi Gürpınar'da yer alan ve dünyadaki ender şato planlı 17 kaleden biri olan Hoşap Kalesi, büyük bir titizlikle sürdürülen restorasyon çalışmalarıyla geçmiş günlerine özlemle bakıyor. Güzelsu Mahallesi'nde heybetli kayalıklara konumlanan bu tarihi eser, geçmişin anılarına saygıyla restore edilerek gelecek nesillere aktarılmak üzere canlandırılıyor.

Anadolu ajansının servis ettiği habere göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle başlatılan projede, 30 kişilik bir ekip, restoratörlerden mimarlara, inşaat mühendislerinden sanat tarihçilerine kadar uzman kişilerden oluşuyor. Van Müzesi'nin denetiminde yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, kalenin Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Beyleri tarafından inşa edilen bölümleri özenle yeniden inşa ediliyor.

Geçmişi Urartular dönemine kadar uzanan, içinde mescit, zindan, selamlık, burç, harem, kule ve hamam gibi önemli yapıları barındıran iç kalede gerçekleştirilen restorasyonun büyük bir kısmı tamamlanmış durumda. Bu çalışmaların yüzde 95'i bitirilmişken, önümüzdeki yıl dış kaledeki surların onarımına geçilecek. Proje kapsamında çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları ve aydınlatma çalışmaları yapılacak, böylece "kartal yuvası" görünümlü kale, eski ihtişamına kavuşacak ve ziyarete açılacak.

Van Müze Müdürü Erdal Acar, Hoşap Kalesi'nin bölgenin en önemli tarihi ve kültürel yapılarından biri olduğunu belirtirken, yapılan restorasyonun orijinaline uygun malzemeyle gerçekleştirildiğini ve ilk yapıldığı 1943 yılındaki haliyle restore edildiğini vurguladı. Bahar aylarında dış surlarda yapılacak restorasyonun ardından, kalenin turizme kazandırılmasıyla Gürpınar ilçesine ve Van'a büyük bir katkı sağlanması bekleniyor. Bu tarihi eser, bölgedeki diğer turistik bölgelerle birleşerek, ziyaretçilerine eşsiz bir tarih ve kültür deneyimi sunmayı hedefliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Bu haber toplam 171 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.