Gripten Korunmak İçin Havuç, Brokoli, Kabak, Lahana, Karnabahar, Maydanoz, Portakal, Mandalina, Elma, Greyfurt Tüketin

Gripten Korunmak İçin Havuç, Brokoli, Kabak, Lahana, Karnabahar, Maydanoz, Portakal, Mandalina, Elma, Greyfurt Tüketin
 hozathaber.com Yazı İşleri Müdür
Erzincan'da Artan Grip Vakalarına Karşı Diyetisyenlerden Sağlıklı Beslenme Önerisi

İhlas Haber Ajansı'nın Servis Ettiği Habere Göre; Erzincan'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, Aralık ayında ani değişimlere neden olarak grip vakalarında artışa yol açıyor. Diyetisyenler, grip salgınına karşı alınabilecek önlemler arasında beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Mevsim Normalleri Üzerinde Sıcaklıklar ve Grip Tehlikesi: Erzincan'da yaşanan hava sıcaklıklarındaki dalgalanmalar, grip vakalarında gözle görülür bir artışa sebep oluyor. Özellikle soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıkları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların etkisiyle yaygınlaşıyor.

Beslenme Önemli Bir Silah: Diyetisyenler, grip ve soğuk algınlığından korunmanın sadece aşı ve hijyen kurallarıyla değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmek adına sağlıklı ve dengeli beslenmeyle mümkün olduğunu belirtiyor. Yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerin, hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu vurguluyorlar.

Antioksidanlarla Güçlü Bağışıklık: Beslenme uzmanlarına göre, özellikle A ve C vitaminleri gibi antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynuyor. Bu vitaminlerden zengin besinler arasında havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, portakal, mandalina ve elma bulunuyor. Diyetisyenler, bu meyve ve sebzelerin taze ve mevsiminde tüketilmesinin etkisini artırdığını belirtiyor.

Suyla Kaybolan Vitaminler: B ve C vitaminleri gibi suda eriyen vitaminler, vücutta depolanmadığından, sebzelerin mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, vitamin ve minerallerin çoğunun sebze ve meyvelerin dış yaprakları, kabukları veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunduğu için, yenilebilenlerin kabuklarının soyulmaması veya mümkünse ince soyulması gerektiği vurgulanıyor.

Meyve Suları ve Sıvı Alımı: Diyetisyenler, taze sıkılmış meyve sularının içilebileceğini ancak bekletilmemesi gerektiğini belirtiyor. Meyve suyunun bekletilmesinin C vitamininin azalmasına neden olabileceğini vurguluyorlar. Meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce iyice yıkanması gerektiğini ancak deterjan veya sabun kullanılmaması gerektiğini ekliyorlar.

Protein ve Omega-3 Kaynakları: Beslenme uzmanları, protein kalitesi en yüksek olan besinler arasında yumurta ve balığı öne çıkarıyor. Yumurtanın her gün tüketilmesinin yararlı olduğunu ifade eden diyetisyenler, haftada 2-3 kez balık tüketiminin de bağışıklık sistemini desteklediğini belirtiyorlar. Ayrıca, E vitamini bakımından zengin olan fındık, ceviz gibi yağlı tohumların günlük tüketilmesini öneriyorlar.

Dört Besin Grubu ve Yeterli Miktarda Tüketim: Diyetisyenler, besinlerin dört ana grupta toplandığını ve her gün yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, peynir, et grubunda yer alan et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, tahıl grubunda yer alan ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır, tarhana ve sebze-meyve grubunun bu besinler arasında bulunduğunu ifade ediyorlar. Bu besinlerin her öğünde çeşitlendirilmiş şekillerde tüketilmesinin sağlığın korunmasında önemli olduğunu belirtiyorlar.

Bu önemli bilgilerle, Erzincanlılar ve genel olarak herkes, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinerek grip ve benzeri hastalıklara karşı korunabilirler.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.