Ayçekirdeğini böyle çitleyenler yaşadı: Meğer çok faydalıymış! Ayçekirdeği besin değeri…

Ayçekirdeğini böyle çitleyenler yaşadı: Meğer çok faydalıymış! Ayçekirdeği besin değeri…
Türkiye’de en sevilen kuruyemişlerden biri olan ayçekirdeği, vücuda faydalarıyla şaşırtıyor. Çitlemeye başlayanların bırakmakta zorlandığı ayçekirdeği faydaları nelerdir? Her gün bir avuç ayçekirdeği yemenin faydaları…

Ayçekirdeği, ilk başta sağlıksız ve yağlı bir besin gibi gözükse de vücuda çok sayıda faydası bulunan gıdalardandır. Ayçekirdeğinin içeriğindeki yağ asitleri, kalp hastalığı riskini azaltıyor. Linoleik asit (omega 6) ve oleik asit (omega 9) bakımından zengin olan ayçekirdeği sayesinde kalp krizi riski azalır.

Ayçekirdeğinin besleyici özelliği, vücutta iltihabı azaltır ve kan damarlarını sağlıklı hale getirir. Ayrıca E vitamini sayesinde kardiyovasküler sağlığı destekleyici etkisi vardır. Ayçekirdeği antioksidan bakımından zengin olduğundan damar tıkanıklığı ile savaşır. Lif deposu olan ayçekirdeği kolesterolü kontrol altına almaya yardımcıdır.

AYÇEKİRDEĞİ FAYDALARI NELERDİR?

Ayçekirdeği tüketmek kolesterol emilimini azaltır. Bu sayede karaciğer daha fazla kolesterolü vücuttan atmış olur. Ayrıca ayçekirdeği içindeki fitosteroller sayesinde kolesterolün emilimi engellenip vücuttaki kolesterol seviyeleri düzenlenir. Selenyum, vücutta glutatyon peroksidaz enzimi için çok önemli bir mineraldir. Bu enzim hücreleri oksidatif hasardan korur.

Ayçekirdeği selenyum ve bakır gibi mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bakır ise vücutta demir metabolizması için önemlidir. Antioksidan enzimlerin işlevine yardımcı olan bu mineraller vücudun dirençli olmasını sağlar. B grubu vitaminlerden olan B1 ve B5, metabolizma sürecinde önemli roller alır. Tiamin, vücuttaki karbonhidrat, yağ ve proteinlerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur.

AYÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLMELİ?

ay-cekirdeginin-faydalari-kalori-ve-besin-degerleri-kilo-yapar-mi-1.jpg

Ayçekirdeğinde bol miktarda bulunan selenyum ve çinko gibi mineraller bağışıklık sistemini destekler. Vücudu enfeksiyonlara karşı güçlendirir. Yapılan araştırmalara göre ayçekirdeğinin kan şekerini düzenleme potansiyeli taşıdığını göstermektedir. Magnezyumun tip 2 diyabet riskini azaltabileceğine dair kanıtlara ulaşılmıştır.

Ayçekirdeğinin bu faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için doğru şekilde tüketilmesi önemlidir. Ayçekirdeği işlenmemiş, tuzsuz ve kavrulmamış şekilde yenmelidir. Salatalara veya yoğurtlara serpeceğiniz ayçekirdeği vücudun sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcıdır. Yüksek kalori içerdiği için ayçekirdeği tüketim miktarına da dikkat edilmesi gerekir.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 142 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.