Alzheimer ile uyku vakitleri arasında bir bağ bulundu! O saatte uyuyan Tuncelililer dikkat!

Alzheimer ile uyku vakitleri arasında bir bağ bulundu! O saatte uyuyan Tuncelililer dikkat!
Son yıllarda sayısı artan Alzheimer vakalarına ilişkin dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmalar, uyku vakitleri ile Alzheimer hastalığı riski arasında kritik bir bağ bulunduğunu gösterdi. O saatte uyuyanların dikkat etmesi gerekiyor!

Çağımızın en sinsi hastalıklarından biri olan Alzheimer, henüz tedavisi bulunamadığı için insanları etkilemeye devam ediyor. Üzerinde uzun yıllardır araştırmaların yapıldığı bu hastalık, genellikle yaşlanma dönemlerinde, hafıza kaybı belirtileri ile kendini gösteriyor. Bilim insanları, Alzheimer hastalığı ile uyku vakitleri arasında bir bağ bulunduğunu tespit etti. O saatleri uyuyarak geçirenler dikkat!

Yapılan araştırmalar sonucu bilim insanları, aşırı gündüz uykularının, zihinsel düşüşün nedeni olmaktan daha çok, bir Alzheimer semptomu olabileceğini ortaya çıkardı. Yaşlıların gündüz uyku alışkanlığını izleyen bir araştırma, uzun süreli gündüz uykularının aslında Alzheimer habercisi bir belirti olabileceğini gösterdi. İşte detaylar…

ALZHEİMER İLE BAĞLANTILI OLABİLİR!

alzheimer-2111949.jpg

Gündüz saatlerindeki uyku sürelerinin, uyanıklık ve zihinsel görevler üzerindeki performans üzerinde faydaları biliniyor. Ancak yaşlı vatandaşlarda bu durumun farklı sonuçlar ile bağlantılı olabileceği keşfedildi. Yapılan son çalışma, gündüz uyku sürelerindeki artışın, hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer geliştirme şansının yüksek olması ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

YAŞLI KATILIMCILAR ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILDI

California San Francisco University Psikiyatri Yardımcı Doç. Dr. Yue Leng, gündüz aşırı uykularının hızlı yaşlanmanın bir işareti olabileceğini belirtti. Leng, bu şekerlemelerin yapılmaması durumunda kişiler daha uykulu ve yorgun hissediyorlarsa, bilişsel sağlığın azalmaya başladığının bir işareti olabileceğini dile getirdi.

Birkaç yıl boyunca, yaş ortalaması 81 olan 1.000’den fazla insan üzerinde yapılan bir çalışma, dikkat çeken sonuçları ortaya çıkardı. Katılımcılara her yıl 14 güne kadar hareketliliği izlemek üzere bir cihaz takıldı.

GÜNDÜZ 1 SAATTEN FAZLA UYUYANLAR…

Sabah 09.00 ile akşam 19.00 arasında geçen sürede yaşanan hareketsizlik de “gündüz uykusu” olarak değerlendirildi. Katılımcılar, her yıl testlere tabi tutuldu. Çalışmanın ilk döneminde katılımcıların yüzde 76’sında bir bilişsel bozukluk görülmedi ancak yüzde 20’sinde hafif bilişsel bozukluk, yüzde 4’ünde ise Alzheimer tespit edildi.

Araştırma sonuçlarına göre günde 1 saatten fazla gündüz uykusu yaşayan katılımcıların Alzheimer hastalığına yakalanma riski, gündüz 1 saatten daha az uyuyanlara göre yüzde 40 daha fazla.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.