TEMEL İHTİYAÇ ÜRÜNLERİNDE VERGİ SIFIRLANSIN

TEMEL İHTİYAÇ ÜRÜNLERİNDE VERGİ SIFIRLANSIN
temel ihtiyaç maddelerinden olan başta gıda ve temizlik ürünlerinde KDV sıfırlanarak piyasanın bir nebze nefes alması sağlanmalı.

Son yıllarda dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de ekonomik sıkıntılar insanları geçim derdine düşürmüş durumda. Öncelikle tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, Rusya-Ukrayna savaşı ve bunun sonucu ortaya çıkan tahıl krizi, Türkiye’nin bölgesinde bağımsız uluslararası ilişkiler yürütmesine karşı ve genel seçimlerde iktidarı zayıflatmaya yönelik döviz üzerinden yapılan ekonomik saldırılar ve nihayet 11 ilimizi yerle bir eden ve ülke ekonomisini de yaklaşık yüz milyar dolar yükün altına sokan olumsuz gelişmeleri görmezlikten gelmek doğru olmaz. Fakat bununla birlikte ülkemizde büyük bir kesimi temsil eden sabit ve dar gelirli ailelerin insani geçim standartlarına kavuşturulması ve yukarıda saydığımız sorunların yükünden de mümkün mertebe geliri yüksek olan kesimlere göre pozitif ayrıcalıkla korunması da gerekmektedir. Ne yazık ki son günlerde gelen zamlar bu bağlamda pek de vatandaşın hayrına olmadı.

TEMEL GIDA ÜRÜNLERİ HARİÇ KDV ZAMMI BAŞLADI

Bildiğiniz gibi bu hafta başı itibariyle milyonlarca vatandaşı ilgilendiren KDV zammı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alınan kararlar kapsamında mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8'lik KDV dilimi yüzde 10'a, yüzde 18'lik KDV dilimi ise yüzde 20'ye çıkarıldı. Mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya gibi pek çok üründe ise yüzde 18 olarak uygulanan KDV artık yüzde 20 olarak uygulanacak. Geçen yıl yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülen temel gıda ürünlerinde vergi artışı olmayacak. Daha önce yüzde 8'lik KDV uygulanan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetenin vergi oranı yüzde 20'lik dilime girdi. Diş fırçası ve macunu, diş iplikleri ise düşük KDV diliminde bırakıldı.

ŞUBAT 2022’DE TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE KDV YÜZDE 1'E İNDİRİLMİŞTİ

Halbuki hatırlarsanız geçen yıl şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri" tanıtım toplantısında “KDV Sistemini Sadeleştirme Programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indiriyoruz. Bilindiği gibi un ve ekmekte KDV'yi zaten yüzde 1 olarak uyguluyoruz. Müjdesini sizlerle paylaştığımız yeni düzenleme ile gıda ürünlerinde devlet adına yüzde 7'lik bir indirim yapmış oluyoruz. Üstelik KDV'si yüzde 1'e inen ürünler enflasyon sepetinde ciddi bir ağırlığa sahiptir. Bunlar pirinç, makarna, et, balık, çay, kahve, su, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, şeker ve şekerli ürünler, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, bakliyat çeşitleri gibi, insanlarımızın günlük hayatlarında sık tükettikleri gıdalardır. Tüm bu ürünlerde yapılan vergi indirimi aynı zamanda enflasyonla mücadelede önemli bir kazanım anlamına gelmektedir" demiş ve bu müjde kamuoyunda gerçekten olumlu yankı bulmuştu.

HÜDA PAR: “BÜTÜN TEMEL İHTİYAÇ MADDELERİNDEKİ VERGİ SIFIRLANMALIDIR”

Yukarıdaki yer alan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KDV’de indirim açıklamasının yapıldığı günlerde HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da bütün temel ihtiyaç maddelerinden vergi alınmaması gerektiğini söylemişti. HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu “KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmiş olması iyidir ama bize göre sadece gıda maddeleri değil bizim çağrımız baştan beri şudur. Bütün temel ihtiyaç maddelerindeki vergi sıfırlanmalıdır. Yani yüzde 1 değil. Temel gıda maddeleri başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinden vergi alınmamalıdır diyoruz. Şu anda toplanan vergilerin 3’te 2’si yaklaşık olarak dolaylı vergilerdir. Daha çok gelir elde eden ve servet biriktiren insanlardan vergi alınmalı. Yani insanlar harcarken vergi vermemelidir. Şu anda en çok vergi, harcarken verilen vergilerdir. O da yaklaşık olarak toplam vergilerin 3’te 2’sidir. Bunun da düzeltilmesi gerektiğini söylüyoruz.”

TBF: “KDV DEĞİŞİKLİK KARARI TÜKETİCİYİ DERİNDEN SARSACAK NİTELİKTEDİR”

KDV oranlarının yükseltilmesi ile ilgili DOĞRUHABER’e açıklamada bulunan Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi Çalışma Grubu Başkanı Bingül Ceviz ise şunları kaydetti: “Şubat 2022‘de KDV sistemini sadeleştirme kapsamında, temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranı, yüzde 1’e indirildiği zaman dolaylı olarak fiyatlarda yüzde 7’lik geri çekilmeyi sağlamıştı. Alınan bu karar doğrultusunda enflasyonun tüketici üzerindeki baskısını azaltmak yönünde etki sağlamıştı. Pandemi sonrası alınan bu kararı olumlu karşılamıştık. Geçtiğimiz hafta içinde gelir yaratıcı önlemler kapsamında düzenlenen vergi sistemi ile temel gıda ürünlerindeki KDV oranı yüzde 1 seviyesinde sabit bırakılırken deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, çocuk bezi gibi temel ihtiyaç ürünlerinde KDV oranı yüzde 20’ye çıkarılmıştır. KDV oranlarına yapılmış olan bu değişikliğin etiketlere yansıması ile tüketicinin bütçesinde daralmaya neden olacağı aşikardır. Bir diğer endişemiz de temel ihtiyaç gıda ürünlerindeki KDV oranlarının artmasıdır.

KDV oranlarının artması ile birlikte fiyatlardaki yükseliş tüketicilerin temizlik ihtiyaç ürünlerinden feragat etmesine neden olurken hem bireysel beden sağlığı hem de toplum sağlığını tehlikeye atacak boyutlara gelebilecek olması endişesini taşımaktayız. Döviz kurlarındaki yükseliş henüz hız kesmemiş, enerji fiyatlarındaki artış devam ederken KDV oranlarında yapılacak olan bu artış nedeniyle tüketicilerin üzerindeki ekonomik baskı daha da artacaktır. Halen tüketicilerin desteklenmesi gereken bu dönemde alınan KDV değişiklik kararı tüketiciyi derinden sarsacak niteliktedir.

TESK: “TEMİZLİK ÜRÜNLERİNDEKİ KDV DÜŞÜRÜLMELİ”

KDV zamları hakkında değerlendirmede bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise temizlik ürünlerinin lüks tüketim olmadığına vurgu yaparak, “Her evin ve iş yerinin olmazsa olmazı sabun, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, her türlü peçete ve havlu kağıt artık günümüzde en temel ihtiyaçların başında geliyor. Pandemi döneminde talebimiz üzerine bu tür hijyen ürünlerinin KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmüştü. Ancak son alınan karar ile birlikte yüzde 8'lik KDV uygulanan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetenin vergi oranı yüzde 20'lik dilime girdi. Bu da vatandaşın ve esnafın temizlik ürünlerine ulaşmasını zorlaştırıyor. Oysa günümüzde temel gıda kadar önemli bir ihtiyaç olan temizlik aynı zamanda olmazsa olmazımızdır. Dolayısıyla herkesin bu temizlik ürünlerine daha kolay ulaşabilmesi için KDV oranı düşürülmeli. Daha sağlıklı bir toplum olmamız için temizlik ürünlerinin zorunlu bir ihtiyaç olduğu unutulmamalı” şeklinde konuştu.

HEM ENFLASYONU DÜŞÜRMEK HEM DE VATANDAŞA NEFES ALDIRMAK İÇİN VERGİDEN VAZGEÇİN

Sonuç olarak özellikle dar gelirli vatandaşları geçim sıkıntısı darboğazından korumak, ekonomik canlılığı artırmak ve enflasyonu frenleyebilmek için; temel ihtiyaç maddelerinden olan başta gıda ve temizlik ürünlerinde KDV sıfırlanarak piyasanın bir nebze nefes alması sağlanmalı. rkezine İndi"

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 168 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.