"2023 Yılında Türkiye'de Bal Üretim Maliyetleri Açıklandı

"2023 Yılında Türkiye'de Bal Üretim Maliyetleri Açıklandı
"2023 Yılında Türkiye'de Bal Üretim Maliyetleri Açıklandı, Balın Altında Alınması Türk Arıcılığının Tükenişine Neden Olabilir"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı için kır çiçek-yüksek yayla balının 1 kilogram maliyeti 110,76 lira olarak belirlendi. Ayrıca, arıcıdan 26 kilogram teneke bazlı olarak alınacak balın satış fiyatı 2 bin 879 lira olarak belirlendi. Şahin, bu maliyetlerin altında bal alınmaması gerektiğini vurgulayarak, arıcıların emeklerinin karşılığını almayı hedeflediklerini belirtti.

"2023 Yılında Türkiye'de Bal Üretim Maliyetleri Açıklandı

TAB Başkanı Şahin, Türkiye arıcılığının büyük bir bölümünün gezginci arıcılık faaliyeti ile yürütüldüğünü ve gezginci arıcıların üretim yaparken aynı zamanda tarım ve hayvancılık sektörü için ücretsiz polinasyon hizmeti de sağladığını söyledi. Son yıllarda akaryakıt, besleme, sarf malzeme, makine/ekipman ve işçilik gibi giderlerin arttığını ve bu girdi maliyetlerinin balın maliyetini etkilediğini ifade etti.

Şahin, arıcıların işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için maliyetler üzerinde kazanç elde etmelerinin önemli olduğunu belirterek, bu fiyatların altında yapılan alımların Türk arıcılığının tükenişi anlamına geleceğini vurguladı. Arıcıları ve birlik başkanlarını duyarlı olmaya ve belirlenen fiyatı göz önünde bulundurmaya çağırdı. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 167 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.