"Aydın'da Domates Mildiyösü Hastalığına Karşı Önlemler Alınıyor"

"Aydın'da Domates Mildiyösü Hastalığına Karşı Önlemler Alınıyor"
Aydın'da, domates üretiminde ekonomik değeri yüksek olan bir hastalık olan Domates Mildiyösü'nün (Kara Şimşek) önemli bir sorun olduğu belirtildi.

Aydın'da, domates üretiminde ekonomik değeri yüksek olan bir hastalık olan Domates Mildiyösü'nün (Kara Şimşek) önemli bir sorun olduğu belirtildi. Domates Mildiyösü hastalığı, uygun koşullar sağlandığında geniş alanlarda hızla yayılarak büyük zararlara yol açabilmektedir. Hastalık, bitkilerin dal, yaprak ve meyvelerine zarar verir. Hastalığın belirtileri, yapraklarda küçük, soluk, yeşil veya sarımsı lekeler olarak ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe lekeler kahverengi veya siyah renge dönüşür. Nemli havalarda ve 16-22 santigrat derece sıcaklıkta lekelerin alt yüzeyinde beyaz ve kül rengi bir örtü oluşur, bu da hastalığın yayılmasını sağlar. İlerleyen safhalarda lekeler çürümeye neden olur. Hastalık meyvelerde de lekelere neden olur ve domatesler kızardığında yeşil bir çerçeve ile normal kırmızı kısımdan ayrılır. Hastalığın meyvelerde görülmesi ürün miktarını ve ticari değerini düşürürken, hastalık yayıldığında zarar yüzde yüze kadar çıkabilir.

Aydın İl Tarım Müdürlüğü, Domates Mildiyösü hastalığına karşı alınması gereken önlemleri açıkladı. Bu önlemler arasında domates tarımının çiğ tutmayan alanlarda yapılması, güneşe bakan tarlalarda yetiştirme ve sık dikimden kaçınma, hastalıklı bitki artıklarının ve meyvelerin tarladan uzaklaştırılması, epidemik bölgelerde sırık domates yetiştiriciliği yapılması, sıraların hakim rüzgar yönünde düzenlenmesi gibi faktörler yer almaktadır. İlaçlama için ise ortalama günlük sıcaklığın 16 santigrat derece ve nemin yüzde 80 olması gerekmektedir. Ayrıca, domates bitkilerinin yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin ve alt yüzeylerinde beyaz kül benzeri bir örtünün görülmesi durumunda ilaçlamaya başlanması önerilmektedir. İlaçlamada yaprak altı ve bitkinin her tarafında etkili bir ilaç tabakası oluşturulmalıdır. İlaçlama sonrası 24 saat içinde yağış olması durumunda ilaçlama tekrarlanmalıdır. Ayrıca ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme süresine uyulması ve zamanından önce hasat yapılmaması önemlidir.

Domates Mildiyösü hastalığına karşı alınan bu önlemler, domates üretiminde verim kayıplarını minimize etmek ve hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla önem taşımaktadır. (İLKHA)

23786582-1588666937.jpg
23786582-1588666937.jpg

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 221 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.