Tunceli'de Köylüler Tarafından Hasat Edilen Dutlar Pekmez Haline Getiriliyor

Tunceli'de Köylüler Tarafından Hasat Edilen Dutlar Pekmez Haline Getiriliyor
 hozathaber.com Yazı İşleri Müdür
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde köylüler tarafından hasat edilen dutlar, meşakkatli çalışmayla pekmez haline getirilmesi;

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, köylüler tarafından hasat edilen dutlar emek yoğun bir süreçten geçirilerek pekmez haline getirilmektedir. Temmuz ayında olgunlaşan dutları toplamak için köylüler, uzun sırıklar yardımıyla dutları dalından dökerek başlarlar. Ardından topladıkları dutları evlerine taşıyarak pekmez yapımına başlarlar.denildi.

Dutlar kazanlarda bir süre kaynatılır, kaytıltıktan sonra daha sonra bez torbalara konularak süzülür ve elde edilen su tekrar kaynatılır. Uzun süre kaynatılan dut suyu, istenen pekmez kıvamına ulaştıktan sonra teneke veya bidonlara konularak dinlenmeye bıraktıktan sonra bir hafta güneşte bekletilen dut pekmezi, tekrar süzgeçten geçirilerek tüketilmeye hazır hale getirilir.

Tunceli ilçe ve Köylüler, geleneksel yöntemlerle ürettikleri dut pekmezini toptan veya perakende olarak satışa sunarak gelir elde etmektedirler. Üretici Gezer Sürücü, dut hasadının başlamasıyla iş yoğunluğunun arttığını ve Çemişgezek pekmezinin tüketiciden yoğun talep gördüğünü ifade etmişler. Aldığımız bilgiye göre kilogram fiyatının 150 lira olduğunu ifade etmiştir.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.