Mazgirt

Mazgirt
Tunceli Mazgirt Nasıl Bir Yerdir?

Tunceli’nin bir ilçesi olan Mazgirt, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir yerdir. Mazgirt’in tarihi, Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır. İlçede Hititler, Urartular, Medler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Moğollar, Akkoyunlular ve Osmanlılar gibi pek çok medeniyetin izleri görülebilir. Mazgirt Kalesi ve Bağın Kalesi ilçenin önemli tarihi eserlerindendir. Mazgirt’te ayrıca Pir Hüseyin Bey Türbesi gibi kültürel miraslar da bulunmaktadır.

Mazgirt’in doğası da son derece etkileyicidir. İlçe güneyden kuzeye doğru sürekli yükseklik arz eden tepe ve dağlardan meydana gelir. İlçenin güneyini teşkil eden baraj gölü çevresi tarıma elverişli bir alandır. İlçede ova yoktur. Mazgirt’te Munzur Vadisi Milli Parkı’nın bir bölümü de yer almaktadır. Bu parkta endemik bitki türleri ve yaban hayvanları görülebilir. Mazgirt’te ayrıca Peri Suyu Vadisi gibi doğal güzellikler de vardır

Mazgirt’in nüfusu 2018 yılına göre 8.430 kişidir. Bu nüfusun büyük bir kısmı Kürt kökenlidir ve Alevi inancına sahiptir Mazgirt’te Zazaca ve Türkçe konuşulmaktadır. Mazgirt halkı geleneksel kültürünü yaşatmaya çalışmaktadır. İlçede her yıl çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Bunlardan en bilineni Pertek Dut Festivali’dir.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 473 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.