Ticaret Bakanlığı'ndan zeytinyağı kararı!

Ticaret Bakanlığı'ndan zeytinyağı kararı!
Ticaret Bakanlığı’ndan zeytinyağı ihracatına yönelik alınan tedbir kararı hakkında açıklama geldi. Açıklamada, "1 Kasım 2023'e kadar, dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirler yürürlüğe konulmuştur" denildi.

Ticaret Bakanlığı, dış talepteki artış nedeniyle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatının artırılması amacıyla yeni bir karar aldı. Bu kapsamda, her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent karşılığı TL Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisi yapılacak.

Bu yeni düzenleme, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son dönemde yurt içi ve yurt dışında zeytinyağı sektöründe yaşanan gelişmelerin detayları paylaşıldı. Avrupa'da yaşanan kuraklık sebebiyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünya genelinde zeytinyağı üretiminin 2022/2023 sezonunda %20 azalmasına karşın Türkiye'nin üretiminin %62 arttığı belirtildi.

Açıklamada, toplam zeytinyağı ihracatının 2022/23 sezonu Kasım-Temmuz döneminde bir önceki sezonun aynı dönemine göre miktar bazında %240 artış gösterdiği ve 136,5 bin tona ulaştığı vurgulandı. Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı sırasıyla 5,5 ve 4 kat artış gösterdi ve toplam ihracatın %83'ünü oluşturdu.

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki hızlı yükselişin yurt içi fiyatlara yansıdığı ve zeytinyağı perakende fiyatlarının son bir yılda genel fiyat artışının oldukça üzerinde seyrettiği ifade edildi.

Düzenlemenin amacının, dış talebin yüksek olduğu bu dönemde, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatının artırılması olduğu belirtildi. İtalya ve İspanya'nın, Türkiye'den ithal ettikleri dökme ve varilli zeytinyağını işleyerek üçüncü ülkelere pazarladığına dikkat çekildi.

1 Kasım 2023 tarihine kadar devam edecek olan yeni tedbirlerin, zeytinyağı sektörünü olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 116 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.