Tunceliler dikkat! Bir gecede zengin olmanız mümkün... Size kalan mirası başkası aldıysa hemen harekete geçin!
Mirastan alan varlıklar ilk etapta hak sahiplerinin yüzlerini güldürseler de kötü niyetli kişilerin varlıkları kısa bir süre içerisinde her şeyin tepetaklak olmasına sebebiyet verebilir. Mirastan mal kaçırılması, kişinin kendisine kalan servetten yararlanamaması gibi durumlar, son dönemlerde sık sık karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada tüm haklarını kaybettiklerini düşünerek adeta bunalıma giren muhataplar neler yapabileceklerini arama motorlarında sık sık sorgularlarken beklenen yol gösterici açıklama uzmanlardan geldi.
Kendisine kalan mirastan mal kaçırılan ve bu neden ile de büyük bir mağduriyet yaşayan kişiler için bir yol haritası çizen uzmanlar, kalan servetin geri alınabilmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Peki, nasıl? İşte mirasçıları yakından ilgilendiren o açıklamalara dair ayrıntılar…
MİRASTAN MAL KAÇIRMA NEDİR?
Mal sahibinin ölümünün ardından vasiyet ile ya da doğrudan yasal olarak kalan mallar, hak sahiplerinin aralarını açabilmekte ve ‘miras kaçırma’ gibi durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Miras malının kaçırılmasının hukukta karşılığı ‘muris muvazaası’ olarak bilinir. Bu durum, varlıklı olan kişilerin birtakım karşılıksız kazandırma metotları veyahut da ölünceye kadar bakma sözleşmeleri aracılığı ile mirasçılarını miras haklarından mahrum bırakma pratiği olarak bilinir. Özetlemek gerekir ise varlıkların mirasçılarından mahrum bırakılması amacı ile başkalarına devredilmesi, ‘mirastan mal kaçırma’ olarak tanımlanır.
GİZLİ YAPILDI İSE İŞİN RENGİ DEĞİŞİR
Mirastan mal kaçırma durumunun açığa çıkması için herhangi bir yazılı belgeye ihtiyaç duyulmayabilir. Miras sahibi ‘aldatma’ amacı güderek varlıklarını üçüncü bir şahsa devredebilir. Bu, ‘muris muvazaası’ olarak bilinen durumu doğrudan etkileyen bir eylemdir. Miras sahibi mallarını gizlilik içerisinde devretti ise, mirastan mal kaçırmış sayılır. Gerçek iradenin dışında gerçekleşmiş olan gizli işlem, mirastan mal kaçırma şartlarını açığa çıkarır.
Miras sahibi gizli işlemi genel olarak kendisini bağışlama olarak gösterebilir ve bu durumda da yasanın öngördüğü ‘şekil’ şartını yerine getirmelidir. Bu şartın yerine getirilmemesi durumunda gizli işlemin geçerliliği ortadan kalkar ve işlemler kanun nezdinde hükümsüz sayılır.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.