Tunceli’de yastık altında gram, çeyrek, tam altını olanlar dikkat! Sahtesi bu yöntemle anlaşılıyor…

Tunceli’de yastık altında gram, çeyrek, tam altını olanlar dikkat! Sahtesi bu yöntemle anlaşılıyor…
Birikimlerinin değerini korumak ve saklamak için güvenli liman olarak tercih ettiği altın, son yıllarda sahte halleriyle piyasada sıkça yer almaya başladı. Ancak altının sahtesi bazı yöntemler ile anlaşılabilir. İşte detaylar…

Altın, tarih boyunca insanlar tarafından birçok nedenle hem süs eşyası hem de ziynet eşyası, bir değer deposu olarak kullanıldı. Paranın yerine geçen ve kıymetli bir maden olan altın, özellikle dünyada olumsuz gelişmeler yaşandığı dönemlerde, insanların güvenli liman olarak ilk tercihlerinden biri oldu. Ancak son yıllarda sahte altınlar yaygın hale geldi ve altın birikimi olanların bu sahte işlemlere karşı dikkatli olması gerekiyor.

Hem bir değer deposu hem de ziynet ve süs eşyası olarak tarih boyunca kullanılan ve bir değerli metal olan altın, finansal güvence sağlamasının yanı sıra takı, süs eşyası ve sanat eserlerinde katkı ürünü olarak da kullanıldı. Ancak yüksek değere sahip olan bu madde, devam eden cazibesi nedeniyle sahtecilerin de ilgisini çekiyor. Altın alım satımı yapanlar ve yatırımcılar, sahte altını bazı yollarla ayırt edebilir. İşte detaylar…

SAHTE ALTIN NASIL ÜRETİLİYOR?

altinn-tb9z.jpg

Tarih boyunca insanların değer verdiği ve ilgi çekici bir maden olan altın, cazibesi ile sahtelerinin de ortaya çıkmasına yol açtı. Altın ve sahte altın arasındaki farkları anlamak, alım satım işlemlerinde hayati bir önem taşıyor.

Sahte altınlar genellikle daha ucuz bir metalin ince bir tabakası ile kaplanarak üretiliyor ve daha sonra da altın rengine boyanarak piyasaya sürülüyor. Ancak gerçek altın saf olarak veya farklı ve kabul gören karışımlar ile kullanılıyor.

GERÇEK VE SAHTE ALTIN NASIL AYIRT EDİLİR?

Tunceli’de ve yurdun her bir yanında altın bulunduran vatandaşlar, bu altınların gerçek mi sahte mi olduğunu anlayabilir. Gerçek altın her zaman daha parlak ve gitmeyen bir ışıltıya sahip olur. Sahte altın ise genelde daha parlak görünse bile farklı ışıklarda renk değiştirebilir.

Ayrıca sahte altınlar genellikle hafif olur ve eğilir. Gerçek altın eğilmez, bükülmez, daha yoğundur ve parlaklığını kaybetmez. Ayrıca altın veya sahte altını avucunuzda sıkarak birkaç dakika tuttuğunuzda onun gerçek mi sahte mi olduğunu anlayabilirsiniz.

Gerçek altın ter ile tepkimeye girmez ancak sahte altın ter ile tepkimeye girerek, derinizde yeşile yakın veya mavimsi bir renk bırakabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.