Tunceli’de ev hanımlarına emeklilik hediyesi! Detaylar belli oluyor: Devlet desteği ve erken emeklilik…

Tunceli’de ev hanımlarına emeklilik hediyesi! Detaylar belli oluyor: Devlet desteği ve erken emeklilik…
Meclis, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni bir torba yasa teklifini görüşmeye hazırlanıyor. Teklifin en önemli maddeleri ve diğer detaylar haberimizde.

Milyonlarca kişiyi etkileyecek ikinci bir torba yasa tasarısının Meclis'te görüşülmesi planlanıyor. Yeni düzenleme kapsamında ev kadınları emekli maaşı ve sosyal güvenlik desteği alacak. Yakında Meclis'e sunulması beklenen teklif için son hazırlıklar yapıldı.

Meclis'te görüşülmeye başlanacak olan yeni torba yasasından milyonlarca kişi etkilenecek. Ev hanımlarına emeklilik imkânı torba yasada en dikkat çeken başlık. Aktif sigortası ya da sosyal güvencesi olmayan ev kadınları için sigorta sistemi de devreye girecek. İşte detaylar.

EV HANIMLARI SİGORTALI OLACAK

para-3-003.webp

Teklife göre, kendine ait bir sigorta veya sosyal güvence bulunmayan ev hanımları, isteğe bağlı olarak sigortalı olabilecek. Bu sayede, ev hanımları hem sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilecek hem de emeklilik hakkı kazanabilecek. Sigorta primlerinin ödenmesinde devlet de destek verecek. Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla, sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu tutar, mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığında, aylık bin 430 lira civarında olacak.

Devlet desteği sayesinde, ev hanımları daha düşük prim ödeyerek daha kısa sürede emekli olabilecek. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde, 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne indirilebilecek.

ÇOCUK SAYISI VE YIPRANMA DA ETKİLİ OLACAK

Torba yasa teklifinin diğer maddeleri de ev hanımlarının emeklilik şartlarını kolaylaştıracak. Çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanı getirilecek. Her bir çocuk için 2 sene erken emeklilik hakkı verilecek. Çalışan anneler için de yıpranma payı düzenlemesi yapılacak. Doğum yapan ve çalışmaya devam eden anneler, her doğum için 60 gün yıpranma payı alabilecek.

Son olarak, doğum borçlanması ile ilgili de yeni bir düzenleme getirilecek. Doğum borçlanması yaparak emekli olmak isteyen kadınlar, borçlanma süresini 2 yıla kadar uzatabilecek. Torba yasa teklifinin son şekli verildikten sonra, kısa süre içinde Meclis’e sunulması planlanıyor. Teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının emeklilik hayali gerçek olacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.