Tunceli’de çalışanlara SGK’dan prim iadesi kolaylığı! İçerde paranız kalmayacak!

Tunceli’de çalışanlara SGK’dan prim iadesi kolaylığı! İçerde paranız kalmayacak!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fazla ödenen primleri geri almak isteyen vatandaşlara kolaylık sağlayacak. Çalışanlar asgari ücretin üzerinde kazanç sağlamaları durumunda, dikkate alınmayan primlerini nasıl geri alabilir? İşte detaylar…

Milyonlarca çalışan vatandaş ve emeklilik hazırlığında olanlara sevindiren bir haber geldi. Çalışan vatandaşları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinde fazla ödeme yapanlar, aşan kısmı geri alabilecek. Her bir işverenin ayrı ayrı ödediği primler toplamda belirlenen kazanç limitini aşıyorsa, çalışanlar fazla ödenen miktarı geri alabilecek.

Çalışan vatandaşlar, fazla ödenen primleri geri almak için başvuruda bulunabilecek. Asgari ücretin üzerinde kazanç sağlayan çalışanlar, dikkate alınmayan primlerini almak için yazılı başvuruda bulunabilecek ve vatandaşlar başvurularını, SGK’nın il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezleri üzerinden gerçekleştirebilecek. Bu kapsamda yapılan aylık bildirimlerde, asgari ücretin belli oranda üzerinde kazançlar için ödenen primlere ilişkin çalışanlar iade alabilecek. İşte detaylar…

PRİM GERİ ÖDEMELERİ

1576929951-ac2f36.png

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan aylık bildirimlerde asgari ücretin 7,5 katını aşan kazançlar için ödenen primler, emekli aylığı hesaplamalarında dikkate alınmıyor. Bu durumda vatandaşların, fazla ödenen primleri geri alabilmeleri için SGK’ya yazılı başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular da işyerlerinin bağlı olduğu SGK merkezlerine veya il müdürlüklerine yapılabiliyor.

Söz konusu yazılı başvuru sonrasında iade edilen primlere herhangi bir faiz uygulanmıyor. Bu nedenle iade taleplerinin, vakit kaybedilmeden yapılması büyük bir önem taşıyor. Özellikle de emekli olan işçiler için geçerli olan bu sistemde iade, ödenen primin yüzde 7,5’lik kısmı üzerinden gerçekleştiriliyor.

EMEKLİ İŞÇİLER İÇİN PAY NE KADAR?

Emekli işçiler için SGK’ya sosyal güvenlik destek primi (SGDP) yatırılıyor ve SGDP oranı yüzde 30 olsa da bunun sadece 7,5 baz puanı işçi payından oluşuyor. Birden çok işverene bağlı olarak çalışan emekli için fazladan yatırılan primler de geri alınabilir ancak yine burada prim iadesi yüzde 7,5 payı üzerinden yapılır. Ayrıca iade tutarında herhangi bir faiz uygulanmaz.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 71 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.