Madeni Paralar'da Yeni Dönem! ' Artık Fiyatlar Değişti' Diyerek Anlattı

Madeni Paralar'da Yeni Dönem! ' Artık Fiyatlar Değişti' Diyerek Anlattı
 hozathaber.com Muhabiri
Madeni Paralarda Değişen Trend: Bakır 1 Kuruşun Kilo Fiyatı 230 TL'ye Ulaştı.

Türkiye'de 2023 yılı, darphanenin 10 ay boyunca madeni para basımında dikkat çekici bir değişiklikle geçti. Darphane, bu süre zarfında tek bir adet madeni 1 kuruş ve madeni 5 kuruş basımı gerçekleştirmeyerek, vatandaşların ve esnafın günlük kullanımında önemli bir değişikliğe neden oldu.

Özellikle esnafların dükkanlarında fiyat etiketlerinin artık 1 lira üzerinden belirlendiği gözlemlendi. Bu durum, madeni kuruşların hayatımızdan yavaşça çekilmeye başladığını işaret ediyor. Bakırın kilogram fiyatının 1 kuruş için 230 TL'ye kadar çıkması, madeni paralardaki değişimin sadece sembolik olmadığını gösteriyor.

madeni-para.jpg

BAKIR 1 KURUŞUN KİLOSU 230 TL!

Cumhuriyet'in 100. Yılı için basılan 5 TL'lik madeni paranın adedi 21 milyonu aştı. Ancak, yıl boyunca en çok tedavüle verilen madeni para 1 Türk Lirası oldu. 2022 yılında 854 milyon 13 bin 500 adet madeni para tedavüle girerken, 2023 yılında bu rakam 781 milyon 492 bin 300'e geriledi. Darphane, 2023 yılı boyunca madeni 1 kuruştan Temmuz ve Aralık aylarında toplamda 480 bin adet basarken, Kasım ve Aralık aylarında madeni 5 kuruşun toplamda 6 milyon 120 bin adeti tedavüle verildi.

MADENİ 5 LİRANIN BASIMI 21 MİLYONU AŞTI

Enflasyonun ve finansal dijitalleşmenin etkisiyle harcamalarda yaşanan değişiklik, madeni kuruşların kullanılmaz hale gelmesine neden oldu. Toplam basılan madeni paralar içinde 1 kuruşluk madeni paranın payı yüzde 0,06 iken, 5 kuruşun payı yüzde 0,78'e yükseldi. Bu süreçte 2,2 gram ağırlığındaki bakırdan yapılan 1 kuruşlar, ağırlığı ile daha değerli hale geldi. 1 kilogramlık bakırın değeri 22 liraya ulaşan 1 kuruşun kilo satış fiyatı ise 225-230 TL arasında değişiyor.

madeni-parada-yeni-donem.jpg

ETİKETLERDE 1 LİRA DÖNEMİ

Bakkal esnafı, 3 yıldır piyasada kullanılmayan 1 kuruş ve 5 kuruşların yerine, fiyatların yuvarlanarak 1 lira üzerinden belirlendiğini ifade ediyor. En düşük bakkal ürünlerinden biri olan sakızın bile artık 1 lira üzerinden satıldığı belirtiliyor. Madeni paralardaki bu değişim, günlük alışveriş alışkanlıklarımızda önemli bir dönüşümü işaret ediyor.

Bu haber toplam 38 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.