Kalem kalem hesaplandı: Asgari ücret zammı her şeyi etkileyecek! İşsizlik ödeneği ve GSS ne kadar olacak?

Kalem kalem hesaplandı: Asgari ücret zammı her şeyi etkileyecek! İşsizlik ödeneği ve GSS ne kadar olacak?
Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte asgari ücret zammı da gündemde. 2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak? Bu sorunun yanıtı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık’ta ilk toplantısını yapacak. İşte detaylar.

Asgari ücret zammı için görüşmeler başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek hafta ilk toplantısını yapacak. Komisyonda işçi ve işveren temsilcileri de yer alacak.

Asgari ücret zammının yüzde 40 ile 50 arasında olması bekleniyor. Asgari ücret zammı aynı zamanda birçok sosyal güvenlik ödemesini de etkileyecek. İşte asgari ücret ile alakalı tüm gelişmeler ve tahminler.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Yeni yılda asgari ücretin yüzde 40 ile 50 arasında artması öngörülüyor. Bu durumda asgari ücret net 15 bin 962 ile 17 bin 103 lira arasında olacak. Asgari ücret zammında enflasyon oranı da belirleyici olacak. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmini yüzde 65. 6 aylık enflasyonun ortalama % 38 olacağı tahmin ediliyor. Asgari ücrete altı aylık enflasyona göre zam yapılırsa net 15 bin 962 lira olacak.

Asgari ücret zammının açlık ve yoksulluk sınırı ile ilişkisi de önemli. Türk-İş’in kasım ayı araştırmasına göre açlık sınırı 14 bin 25 lira, yoksulluk sınırı da 45 bin 686 lira. Türk-İş, asgari ücretin açlık sınırının altında kalmamasını istiyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI DİĞER ÖDEMELERİ NASIL ETKİLEYECEK?

odatv-image-97-2ab61ece09f24a.jpg

Asgari ücret zammı sadece asgari ücretlileri değil, birçok sosyal güvenlik ödemesini de etkileyecek. Milliyet gazetesinin haberine göre, Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, asgari ücrete bağlı olarak değişecek ödemeleri şöyle sıraladı:

İşsizlik ödeneği: Asgari ücretin yüzde 40 ile 80’i arasında belirleniyor. Şu anda taban 5 bin 365 lira, tavan 10 bin 731 lira. Zam sonrası taban 8 bin 48 lira, tavan 16 bin 97 lira olacak.

Kıdem tazminatı tabanı: Asgari ücretin brüt tutarı esas alınıyor. Şu anda 13 bin 414 lira. Zam sonrası bu ücrette de artış olacak.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi: Asgari ücretin yüzde 35’i üzerinden hesaplanıyor. Şu anda 342.06 olan GSS’nin 513 TL’ye çıkması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.