İki ve daha fazla maaş almak isteyenler, hemen SGK’ya koşsun: Sadece bu şartları sağlayanlara verilecek

İki ve daha fazla maaş almak isteyenler, hemen SGK’ya koşsun: Sadece bu şartları sağlayanlara verilecek
Emekliler, tek maaşla geçinmekte zorlanıyor. Bu nedenle pek çok kişi aynı anda iki maaş alma yollarını araştırıyor. Gerekli şartları sağlayanlar, SGK’dan iki ya da daha fazla maaş alabilir. İşte detaylar…

Emekliler, zorlaşan ekonomik koşullar nedeniyle tek maaşla geçinmekte zorlanıyor. Bu nedenle pek çok emekli çalışma hayatına devam ediyor. Çalışma imkanı olmayan emekliler ise maaşlarının artırılmasını beklemekte.

Emekli maaşları yıllara göre artış gösterir. Ancak enflasyon oranının yüksek olduğu dönemlerde maaş artışları da yeterli olmaz. Emekliler için maaş artırmanın bir yolu daha vardır. Gerekli şartları sağlayanlar, SGK’dan iki maaş ya da üç maaş birden alabilir. Bunun için yerine getirilmesi gereken belli prosedürler vardır.

ÇİFT MAAŞ, KİMLERE ÖDENİR?

899feb9e2.jpg

Çift maaş alma hakkı, dul aylığı alan kişilere verilir. Eşi vefat eden kişiler, çalışmamaları durumunda %75 oranında aylık alır. Çalışanlara ise %50 oranında ödeme yapılır. Eşinden dolayı maaş alanlar, anne ve babalarından da yetim aylığı alabilir.

Eşinden dolayı SSK’dan dul aylığı alanlar, Emekli Sandığı kapsamındaki babasından dolayı da yetim aylığı alabilir. Burada önemli olan kurum farklılıklarıdır. Eş, SSK’lı ya da BAĞ-KUR’lu olabilir. Vefat eden anne-baba ise Emekli Sandığı kapsamında olmalıdır.

ÜÇ MAAŞ ALINABİLİR

Hem babasından hem de eşinden dolayı maaş alan kadın, emekli olması halinde kendi emekli aylığı da alabilir. Ancak burada önemli bir detaya dikkat edilmelidir. 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat eden kişiler üzerinden üç maaş birden alınabilir. Eğer sigortalılık statüleri birbirinden farklı ise üç maaş hakkı doğar.

ÜÇ MAAŞ BİRDEN ALMAK İSTEYENLER, NE YAPMALIDIR?

Üç maaş birden almak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu, yapılan başvuru neticesinde aylık bağlanıp bağlanmayacağına karar verilir. Her aylık için farklı şartlar söz konusudur.

Bu nedenle tüm şartların yerine getirilmesi önemlidir. Gerekli şartları sağlayanlar, aylıklarını düzenli olarak alabilir. Böylece aynı anda üç maaş alanlar, geçimlerini daha kolay bir şekilde sağlar.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.