Herkes Bu Sorulara Yanıt Arıyordu! Erken Emeklilik Şartları Ortaya Çıktı

Herkes Bu Sorulara Yanıt Arıyordu! Erken Emeklilik Şartları Ortaya Çıktı
 hozathaber.com Muhabiri
Bağ-Kur Prim Düzenlemesiyle Küçük Esnaflara Erken Emeklilik Kapısı Açılıyor! 1 Milyon Kişiyi İlgilendiren Yeni Düzenleme Yolda

Emeklilik hayatına ilişkin beklenen düzenleme nihayet yolda. Geçtiğimiz yıl verilen müjde üzerine, Bağ-Kur prim eşitlemesiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bağ-Kur prim gün sayısı, 9000 günden 7200 güne indirilecek, bu da 1 milyon küçük esnafın erken emekli olmasına imkan tanıyacak.

Yapılan düzenleme ile Bağ-Kur prim şartları, SSK'lılar gibi 7200 gün olarak belirlenecek. Bu sayede küçük esnaflar, 1800 gün yani 5 yıl daha önce emekli olabilecekler. Peki, kimler bu düzenlemeden yararlanabilecek? Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz'a göre, küçük esnaf kategorisinde bulunan terzi, bakkal, çay ocağı işletmecileri gibi sektörlerde faaliyet gösterenler avantajdan faydalanabilecekler. Bu düzenleme ile Bağ-Kur prim ödeme şartı 9000 günden 7200 güne düşürülerek, 1800 gün avantaj sağlanmış olacak.

herkes-bu-sorulara-yanit-ariyordu-erken-emeklilik-sartlari-ortaya-ciktii.jpg

“EMEKLİ MAAŞLARINDA KESİNTİ KALDIRILDI”

Ayrıca, emekli maaşları üzerinde yapılan kesintilere de değinildi. 2016 yılı öncesinde emekli olan ve emeklilik sonrasında esnaflık veya şirket ortaklığı yapanların maaşlarından yapılan yüzde 15'lik kesinti, 2016 yılında kaldırıldı. Bu da demek oluyor ki, şu anda emekli olanlar esnaflık yaparlarsa maaşlarından herhangi bir kesintiyle karşılaşmayacaklar.

ÇALIŞMA HAYATINDA SSK VE BAĞKUR AYRIMI NEDİR?

Düzenleme ile ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim eşitlemesinin Orta Vadeli Plan kapsamında hayata geçirileceğini belirtti. Ancak bütçe disiplinine dikkat çekerek, söz konusu düzenlemenin gerçekleşmesi için mali disiplinden sapmamak gerektiğini vurguladı.

Bu olumlu gelişmeye ek olarak, emeklilikle ilgili diğer düzenlemelerin de 2024 yılı içerisinde hayata geçmesi bekleniyor. Ev kadınlarının emekliliği, annelerin çocuk sayısına göre yıpranma payı, memurların 1. dereceye gelenlerde 3600 ek gösterge gibi konularda detaylar yıl içinde açıklanacak.

Sonuç olarak, Bağ-Kur prim eşitlemesiyle ilgili düzenleme, küçük esnafa erken emeklilik fırsatı tanıyacak ve 2024 yılı içinde hayata geçmesi planlanıyor. Bu gelişmeler, emeklilerin yaşam standartlarını artırmaya yönelik atılan olumlu adımlar olarak değerlendiriliyor.

Bu haber toplam 29 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.