Emeklilere Ek Zam Geldi! Maaşlarda Denge Nasıl Sağlanacak?

Emeklilere Ek Zam Geldi! Maaşlarda Denge Nasıl Sağlanacak?
 hozathaber.com Muhabiri
Emeklilere Yüzde 5 Ek Zam! En Düşük Maaş 10 Bin TL'ye Çıktı, Temmuz Ayında Dengeleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında emeklilerin merakla beklediği ek zam oranını açıkladı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik yüzde 5'lik zam kararı alınırken, en düşük emekli maaşı da 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye yükseltildi. Ancak, emekliler arasındaki maaş dengesinin sağlanamaması üzerine uzmanlar, temmuz ayındaki artışın dengeyi kuracağına inanıyor.

Erdoğan'ın duyurduğu yüzde 5 ek zam, SSK ve Bağkur emeklilerini şubat ayında etkileyecek. Plan ve Bütçe Komisyonu, maaş düzenlemesi için çalışmalara başlarken, uzmanlar temmuz ayında yapılacak yüzde 24'lük zamın dengeyi sağlayacağına dikkat çekiyor.

ekonomi.jpg

Yasa teklifi üzerinde çalışan Plan ve Bütçe Komisyonu, enflasyon tahminlerine göre maaş dengesini kurmayı hedefliyor. Temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 24 oranında zam yapılacakken, aynı dönemde toplu sözleşme zammı alan emekli memurların artışı yüzde 18.6'da kalacak.

Uzmanlar, bu durumu örnekleyerek açıklıyor. Örneğin, aralık ayında 15 bin TL maaş alan bir kişi, ocak ayında 20 bin 635 TL alacak. Ek zam kanunu sonrasında bu kişinin maaşı yüzde 42.57 oranında artacak ve 750 TL'lik bir fark ödemesi yapılacak.

En düşük emekli maaşı da 10 bin TL'ye yükseltildi. Bu kapsamda, kök aylığı 6 bin TL olan bir kişinin maaşı önce yüzde 37.57'lik zamla hesaplanacak ve 8,254 TL olacak. Ardından ek zam kanunu kapsamında yüzde 42.57'lik zamma göre hesaplama yapılacak ve 8,554 TL'ye çıkacak. Bu kişiye 1,746 TL'lik fark ödemesi yapılacak, böylece maaşı 10 bin TL'ye tamamlanacak.

ekonomi1.jpg

Uzmanlar, 6 aylık enflasyonun yüzde 15 olması durumunda yüzde 64, yüzde 35 olması durumunda ise yüzde 92.5 düzeyinde bir denge sağlanabileceğini belirtiyor. 2024'ün 6 aylık enflasyonu yüzde 24'ten düşük veya fazla çıkarsa bile, SSK ve Bağkur emeklileri ile memur emeklileri arasındaki oransal denge korunacak.

Bu haber toplam 11 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.