Emekli Olmak İsteyen Ev Kadınlarının Ödeyeceği Rakam Belli Oldu

Emekli Olmak İsteyen Ev Kadınlarının Ödeyeceği Rakam Belli Oldu
 hozathaber.com Muhabiri
Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkında Detaylar Belli Oldu: Devlet Desteği ve Prim Ücretleri Artıyor.

Son günlerde gündemi meşgul eden "ev hanımlarına emeklilik" düzenlemesiyle ilgili detaylar netlik kazanmaya başladı. Torba yasa maddeleri arasında yer alan bu düzenleme, milyonlarca ev kadını tarafından yakından takip ediliyor. Ev kadınlarına emeklilik konusunda önemli bir adım atılırken, devlet desteği ve prim ücretleriyle ilgili bilgiler de paylaşıldı.

Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi kapsamında, devlet, sigorta primlerinin üçte birini karşılayacak. Bu destekle birlikte asgari ücret zammıyla prim ücretleri de artış gösterecek. Emekli olmak isteyen ev hanımları, 4 bin 267 lira ödeyecek. SGK Uzmanı Murat Bal, evlilik süresi ve çocuk sayısının da dikkate alınacağı bir düzenleme beklentisi içinde olduklarını belirtti.

ekonomiii-maasss.jpg

Aile Koruma Kalkanı Programı çerçevesinde hayata geçirilecek düzenleme, ev hanımlarının emekliliğini kolaylaştırmayı hedefliyor. SGK Uzmanı Murat Bal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Düzenleme şu şekilde, öncelikli olarak çalışmayan ev hanımlarımızdan sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak." dedi.

Asgari ücret zammıyla birlikte birçok kaleme yapılan zamlardan birinin de isteğe bağlı prim olduğunu belirten Bal, destek kapsamında ev hanımlarının ödeyeceği rakamın 4 bin 267 lira, yani üçte ikisi olduğunu ifade etti. Devletin de bu miktarın yarısını, yani 2 bin 133 lirayı karşılayacağını açıkladı.

Emeklilik için yaş şartının önemine değinen Bal, ilk sigorta başlangıcının bu konuda kritik olduğunu belirtti. 5510 Sayılı yasa gereği, 30 Nisan 2008 öncesinde sigorta başlangıcı yapanların 7200, 1 Mayıs 2008 sonrasında sigorta başlangıcı yapanların ise 9000 prim gününü tamamlamaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yaş şartının ilk sigorta başlangıcına göre değişiklik gösterdiğini ifade etti.

Murat Bal, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen kanunla birlikte evlilik süresi ve çocuk sayısının da düzenlemeye eklenebileceğini belirterek, "Tahminimizce evlilik süresi gibi veya doğurduğu çocuk sayısı gibi kişinin sigortalılık süresini düşürecek şekilde bir düzenlemeyi bekliyoruz." dedi. Bu yeni düzenlemenin Aile Koruma Kalkanı Programı çerçevesinde ev hanımlarına daha fazla avantaj sağlaması bekleniyor.

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.