Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak?

Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak?
Milyonlarca memur ve emeklinin gözü, zam oranını netleştirecek 5 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Sabah gazetesine göre, en düşük emekli aylığı 7 bin 500 lira olacak ve temmuz zammı kök maaş üzerinden uygulanacak. Kademeli maaş artışı, kök aylıkların üzerinden yapılacak. Örneğin, kök aylığı 3 bin 500 liranın altında olanlara yüzde 50, 3 bin 500 - 5 bin 500 lira arasındakilere yüzde 45, 5 bin 500 - 7 bin 500 lira arasındakilere yüzde 40, 7 bin 500 - 10 bin lira arasındakilere ise yüzde 35 oranında azalan bir zam uygulanacak.

Bu zamdan sonra kök aylığı 7 bin 500 liranın altında kalanlar, yine 7 bin 500 lira aylık almaya devam edecekler. Emekli aylıklarındaki kademeli artış, prim günü ile emekli aylığı arasındaki farkı da telafi edecek.

Ocak ayında yapılan zamla birlikte memur ve emekli aylıkları en düşük memur maaşının 11 bin 848 liraya, en düşük emekli memur aylığının ise 6 bin 78 liraya yükselmişti. Memur zammı, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla yüzde 8 olarak belirlenmişti. Temmuz 2023 dönemi toplu sözleşme zammı ise yüzde 6 oldu. Yüzde 8'in üzerindeki 6 aylık enflasyon oranına, yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı da eklenecek ve refah payıyla birlikte 6 aylık memur zammı belirlenecek. Refah payı için yasal düzenleme gerekmektedir.

En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması için değerlendirilen formüller arasında, aile yardımıyla birlikte en düşük memur maaşının yüzde 85 artırılarak 22 bin liraya çıkarılması veya 5 bin lira gibi sabit bir artışla kalan kısmın oransal olarak artırılarak 22 bin liraya tamamlanması bulunmaktadır. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.