Emekli maaşı ne kadar oldu? Emekli maaşına seyyanen zam yapılacak mı? Emekli maaşı 2023!

Emekli maaşı ne kadar oldu? Emekli maaşına seyyanen zam yapılacak mı? Emekli maaşı 2023!
ÖTV ve KDV'ye yönelik zam kararıyla birlikte ülkede temel gıda ürünleri dahil iğneden ipliğe zam geldi. Enflasyon ve zamlarla mücadele eden milyonlarca kişinin gözü maaş zamlarında. Zor şartlarda yaşayan emekliler maaşlarına zam talep ediyor.

Memur maaşlarına 8 bin 77 liralık seyyanen zam kararının ardından milyonlarca emeklinin gözü kendi maaşlarına yapılacak zamma çevrildi. Ülkede emekli sayısı 15 milyonu aştı. Emekliler her yıl 6 aylık enflasyon oranı kadar doğrudan zam alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yetersiz maaş alan emekliler için Ocak ayını işaret ederek
"Asgari ücretten, memur ve emekli maaşlarına kadar bütçe imkanlarını zorlayan tasarruflarda bulunduk. Kamu işçilerinin yapılan toplu sözleşmelerinde ortaya çıkan tablo memur maaşlarında ilave bir düzeltmeyi zorunlu kıldı. Asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili huzursuzluk ortaya çıktı. Kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza göstermeyiz. Vergi artışlarından elde edeceğimiz geliri başka yerlere aktarmayı kabul edemeyiz. Bütçeyle ilgili çalışmaların semeresini gördükçe, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacağız, bunu yılbaşı civarı neticelendirmeyi planlıyoruz." dedi.

Ancak Genel seçimlere Cumhur İttifakı olarak katılan siyasi partiler HÜDA PAR, MHP, yeniden Refah, BBP emeklinin yüksek enflasyon ve zamların gölgesinde yeni yıla kadar bekleyemeyeceğini ifade ederek emekli maaşlarına seyyanen zam talep etti. Şimdi AK Partinin bununla ilgili bir düzenleme yapıp yapmayacağı merak konusu..

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarına kök ücrete yansıyacak şekilde 8 bin 77 lira seyyanen zam yapılması talebinde bulunmuştu.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR 2023?

Emeklilere yüzde 25 zam yapıldı. Buna göre en düşük emekli maaşı 7.500 TL'ye yükseldi. 2023’ün ocak ayında 5 bin 517 lira emekli aylığı alan bir emeklinin maaşı, nisan ayında 7 bin 500 liraya yükselmişti.

SGK ve Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri yüzde 25 zam alacak. Buna göre en düşük memur emeklisi maaşı yüzde 25'lik zamla ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.

Kök aylığı 7000 lira olan yüzde 25'lik zamla birlikte aylığı 8750 lira olacak.

Kök aylığı 6 bin lira ve altında kalanların emekli aylıkları 7 bin 500 lira olarak ödenmeye devam edecek.

Zamla birlikte 2000 öncesi SSK emeklilerinde 6 bin 93 lira olan en düşük emekli aylığı 7 bin 616 lira, SSK 2000 sonrası 3 bin 776 lira olan en düşük emekli aylığı 4 bin 720 lira oldu.

En düşük Bağ-Kur (esnaf) aylığı 4 bin 439 liradan 5 bin 549 liraya, Bağ-Kur (tarım) aylığı 4 bin 184 liradan 4268 liraya çıktı.

OCAK AYINDA EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM GELECEK?

Merkez Bankası'nın yüzde 58'lik 2023 yıl sonu enflasyon beklentisine göre yeni yılda SSK, Bağ-Kur emekli zammı hesaplandı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre TÜFE endeksi 1782,95 seviyesine yükselecek. Buna göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 31,92 olarak hesaplandı. Bu rakama göre en düşük 7 bin 500 lira maaş alan emeklinin maaşı 10 bin TL civarına yükselecek.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 112 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.