Emekli maaşı nasıl artırılır? Bunları yapanlar, herkesten fazla maaş alacak

Emekli maaşı nasıl artırılır? Bunları yapanlar, herkesten fazla maaş alacak
Emekli maaşları, zorlaşan ekonomik koşullar karşısında eriyip gidiyor. Emekli maaşlarını artırmak isteyenler bazı püf noktalara dikkat etmelidir. Bu sayede emeklilik sürecinde daha rahat etmek mümkün olur. İşte detaylar…

İnsanın en huzurlu ve en rahat geçmesi gereken dönemi emekliliktir. Ancak Türkiye’de ekonomik koşullarının giderek zorlaşması, emeklilik sürecinin sancılı geçmesine yol açar. Çalışırken ne denli yüksek maaş alırsanız emeklilik döneminde de o denli yüksek gelir elde edersiniz. Ancak maaşı yüksek olmayanlar, bazı yöntemleri deneyerek maaşını artırabilir.

SGK uzmanları, önerdikleri bazı yöntemlerle maaşların daha yüksek olmasını sağlıyor. Maaşların yükselmesini sağlayan formüller uygulandığı takdirde maaşlarda belli oranda artış gerçekleştir.

YÜKSEK PRİM ÖDEMESİ YAPIN

2022-ile-2023-yillarinda-emekli-maasi-ne-kadar-olacak-1674144025-8719.webp

Emekli maaşını artıran temel unsurlardan biri yüksek prim ödemesidir. Yüksek prim ödemesinin anlamı, maaş artışıdır. Aylık bağlama oranı, toplam prim ödeme gün sayısına göre belirlenir.

Toplam prim ödeme gün sayısında her 360 gün için %2 olarak aylık bağlama oranı uygulanır. 360 günden az olan süreler için oranlama yapılır. Aylık bağlama oranı en fazla %90 olarak belirlenir.

YÜKSEK GELİR, YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ANLAMINA GELİYOR

Aynı anda iki işte birden çalışanlar, emeklilik yönüyle daha şanslıdır. Her iki iş için de prim ödemesi yapılırsa emekli maaşı daha yüksek olur. Emeklilik yasalarına göre de elde edilen kazanç değişir. 2000 sonrasında ve 2008 sonrasında hesaplama yöntemlerine ilişkin farklılıklar söz konusudur.

2000 yılından sonra prime esas yıllık kazanç belirlenmesi için aylık bağlama oranı ve güncelleme katsayısı çarpılır. 2008 yılından sonra ortalama aylık kazanç ve aylık bağlama oranı çarpılmalıdır.

Emekli maaşını artırmak isteyenler, bireysel emeklilik programlarından yararlanabilir. Bireysel emeklilik programlarına devlet desteği de verilir. Bu programlardan emekli maaşı almak için 58 yaşını tamamlamak gerekir. Bireysel emeklilik için ne kadar yüksek ödeme yapılırsa kazanç o kadar fazla olur. Yüksek emekli maaşı almak isteyenler, hemen emekli olmak yerine daha uzun süre çalışabilir. Böylece daha fazla prim ödeyerek yüksek bir maaş elde edebilirler.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 60 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.