2024 asgari ücret için kritik açıklama: SGK uzmanı 3 olasılığa göre hesaplamadı! 15.708 olmazsa…

2024 asgari ücret için kritik açıklama: SGK uzmanı 3 olasılığa göre hesaplamadı! 15.708 olmazsa…
Ocak 2024’te yürürlüğe girecek yeni asgari ücret rakamını belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki hafta toplanacak. İşte konuşulan rakamlar.

Asgari ücretin tespiti için merakla beklenen komisyon toplanıyor. Komisyon işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinde oluşuyor. Komisyonun 4 toplantı sonunda asgari ücreti açıklaması bekleniyor.

Şu anda net 11.402 lira olan asgari ücret ne kadar olacak? Bu sorunun yanıtı için SGK Uzmanı Emin Yılmaz gerekli hesaplamaları yaptı. İşte beklentiler ve masada rakamlar.

KOMİSYONDA ASGARİ ÜCRETLİ TEMSİLCİLER

pppara.webp

Asgari ücreti belirleyen komisyon 15 kişiden oluşuyor. Komisyonun başkanı bakanlık tarafından belirlenen bir üye oluyor. Komisyon, 10 üyenin katılımıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor. Başkanın oyu eşitliği bozuyor.

Bu yıl komisyonda bir ilke imza atılacak. TÜRK-İŞ, işçi tarafını temsil edecek üyelerin 2’sinin kadın, 2’sinin erkek olmak üzere asgari ücretlilerden seçileceğini açıkladı.

ENFLASYON ORANI BELİRLEYİCİ OLACAK

Asgari ücret zammında enflasyon oranı önemli bir rol oynayacak. Enflasyonun üzerinde bir artış yapılması ve buna bir de refah payı eklenmesi isteniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, enflasyonla ilgili yıl sonu tahminlerine göre asgari ücrette olası artışları hesapladı.

Yılmaz, “Enflasyon belirleyici nokta. Tabii ki enflasyonun üzerinde bir rakam çıkacak ama enflasyonla ilgili yıl sonu tahminleri var” dedi. Yılmaz, yıl sonu enflasyonunun yüzde 62, 65 ve 68 olması durumunda asgari ücretin ne kadar olacağını şöyle açıkladı:

Yıl sonu enflasyonu yüzde 62 olursa, 2023 son 6 ayı için enflasyon yüzde 35,26 olacak. Bu durumda asgari ücret 15.422 liraya çıkacak.

Yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olursa, 2023 son 6 ayı için enflasyon yüzde 37,77 olacak. Bu durumda asgari ücret 15.708 liraya çıkacak.

Yıl sonu enflasyonu yüzde 68 olursa, 2023 son 6 ayı için enflasyon yüzde 40,26 olacak. Bu durumda asgari ücret 15.992 liraya çıkacak.

Asgari ücret zammı için Kasım ayı enflasyon rakamları da önemli bir gösterge olacak. TÜİK, 4 Aralık Pazartesi günü Kasım ayı enflasyonunu açıklayacak. Asgari ücretliler, yeni yılda ne kadar alacaklarını merakla bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.