10 Bini Size 20 Bini Bankaya! İhtiyaç Kredisin'de Faizler Değişti

10 Bini Size 20 Bini Bankaya! İhtiyaç Kredisin'de Faizler Değişti
 hozathaber.com Muhabiri
İhtiyaç Kredisi Faizleri Yükseliyor: Vatandaşlar Zor Durumda! Bankalar Yeni Oranları Açıkladı, Kredi Kartları İlgi Görüyor.

İhtiyaç kredisi faiz oranlarındaki artış, vatandaşları zor durumda bırakırken, bankaların çoğu bu hafta itibariyle ihtiyaç kredisi faiz oranlarını yükseltti. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, 12 ay vadeli ihtiyaç kredilerinde aylık faizler yüzde 3,37 ile 7,32 arasında değişiyor. Ancak, yıllık maliyet oranları yüzde 56 ile yüzde 100 arasında değişkenlik gösteriyor. Bu oranlara BSMV ile banka komisyonları dahil olmadığı için, gerçek maliyet çok daha yüksek olabiliyor. Bazı bankalarda tabela ihtiyaç kredisi yıllık maliyet oranı yüzde 199,98'e kadar çıkarken, kamu bankalarında bu oran yüzde 91,4 seviyesinde.

6.6 TRİLYON LİRALIK FAİZ

Bu yüksek faiz oranları, vatandaşları kredi kullanmaktan kaçırmış ve birçok kişi sabit faiz uygulamasına sahip kredi kartlarına yönelmiş durumda. Örneğin, 10 bin lira 36 ay vadeli ihtiyaç kredisi çeken bir vatandaş, yüzde 3,37 faiz oranıyla toplamda 21 bin lirayı aşan bir geri ödeme ile karşı karşıya kalıyor. Bu maliyetlere ek olarak, faiz, vergi ve diğer masrafların dahil edilmesiyle gerçek ödeme miktarı daha da artıyor.

KREDİ KARTI İLE HARCAMALARDA HIZLI ARTIŞ

Merkez Bankası verilerine göre, ihtiyaç kredi faiz oranları geçen yıla göre 167 baz puan artarak yüzde 63,42'ye yükselmiş durumda. Bu durum, 2024 yılında devam ederse bireylerin ve şirketlerin toplamda 6 trilyon 650 milyar liraya kadar faiz ödeyebileceğini gösteriyor.

Bankacılık sektörü uzmanları, maaş müşterilerine bile ihtiyaç kredisi kullanmanın zorlaştığını belirtiyor. Ancak, faizi sabitlenen kredi kartlarında harcamaların arttığına dikkat çekiyorlar. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kredi kartı harcamaları yüzde 9,4 artış gösterirken, bireysel kredilerdeki artışın hala hızlı bir şekilde devam ettiği görülüyor.

Bu haber toplam 31 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.