Üniversite yüzde 70 zamlanıyor!

Üniversite yüzde 70 zamlanıyor!
Vakıf üniversiteleri, önümüzdeki yıl öğrenim ücretlerine ortalama yüzde 70 ile yüzde 100 arasında zam yaptı.

Geçen hafta sonu gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının 20 Temmuz'da açıklanacağı belirtilmiştir. Üniversiteler ise 2023-2024 akademik yılı öğrenim ücretleri konusunda temkinli davranmaktadır. Ancak mevcut öğrencilere yönelik yapılan zam oranları, 2023 güz dönemi ve 2024 bahar dönemi ücretlerini ortaya çıkarmıştır.

Öğrenciler, haziran ayı sonuna kadar önümüzdeki dönem için öğrenim ücretini peşin olarak ödeyenler için yüzde 10 indirimli kayıt imkanı bulunmaktadır. Üniversiteler, ödemelerin kredi kartıyla tek seferde yapılmasını tercih etmektedir. Kayıt yenileme işlemini Eylül 2023'e bırakan öğrencilere ise indirim uygulanmamaktadır. Bazı vakıf üniversiteleri ise öğrencilere zam miktarını hesaplamakta kolaylık sağlamak amacıyla internet sitelerine robot programlar eklemiştir.

Yukarıda belirtilen ücretler, yemek, yol, barınma, kitap, kırtasiye, giysi, sosyal faaliyet gibi ekstraları içermemektedir. Bazı kolejlerin önümüzdeki yıl için ücretleri aşağıdaki gibidir: Koç Lisesi 448 bin TL, Robert Kolej 446 bin TL, SEV Amerikan Koleji 422 bin TL, Üsküdar Amerikan Koleji 422 bin TL, Saint Joseph Fransız Lisesi 380 bin TL.

Tıp fakülteleri gibi eğitim maliyeti yüksek bölümlerin burssuz öğrenim ücretleri üniversitelere göre değişmektedir ve önümüzdeki yıl 150 bin TL ile 400 bin TL arasında olmaktadır. Üniversiteler, yüksek puanlı bölümlere yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 100 başarı ve tercih bursları sağlamaktadır. Ancak tam ücreti ödeyen öğrenci sayısı genellikle düşük olmaktadır. Robert Kolej'in yıllık öğrenim ücreti olan 446 bin TL ise henüz tıp fakültesi açıklamaları arasında yer almamıştır.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin burssuz öğrenim ücretleriyle ilgili olarak 2023-2024 yılı rakamları henüz açıklanmamıştır. Robert Kolej'in yıllık öğrenim ücreti olan 446 bin TL ise barınma ve beslenmeyi içermemektedir. Koç Üniversitesi ise 2023-2024 yılında yabancı öğrenciler için tıp fakültesi öğrenim ücretini 29 bin 500 dolar (689 bin 267 TL) olarak açıklamıştır.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 129 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.