Tunceli'de Yaralı Bulunan Küçük Kartal Tedavi Edilip Doğaya Salındı
Tunceli’de yaralı ve bitkin halde bulunan Küçük Kartal (Hieraaetus pennatus) tedavi edildikten sonra doğal yaşam alanına geri bırakıldı.
Doğal güzellikleri ve canlılık türleri ile fotoğrafçıların en gözde yeri olan Tunceli’de bu kez de ender görülen Küçük Kartal (Hieraaetus pennatus) görüldü. Yakalanması oldukça zor olan Küçük Kartal yaralı halde bulunarak tedavi edildi.
Tunceli’de vatandaşlardan gelen bir ihbarı değerlendiren Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler yaralı ve bitkin Küçük Kartal (Hieraaetus pennatus) buldu. Kuruma götürülen ve veteriner hekimler tarafından tedavi edilen Küçük Kartal ardından tekrar doğal ortamına salındı.
Küçük Kartal (Hieraaetus pennatus) nasıl bir canlıdır nesli tehlikede midir?
Uzun ve köşeli kuyruklu, dikdörtgen kanatlı, şahin büyüklüğünde bir kartaldır. Geniş ve yuvarlak kafası, kanat üstünde diagonal uzanan açık renk örtü tüyleri, dikkat çeken açık renkteki omuz farları belirgindir. Kuyruğu neredeyse kanat genişliği ile aynı uzunluktadır, süzülürken ya da dönerek yükselirken kanatlarını düz tutar ya da hafifçe aşağıya büker; iç taraftaki açık renkli el telekleri fark edilir. 3 farklı formu vardır: Açık form, kızıl form ve koyu form. Açık donunun kafası ve sırtı kahverengidir, alt tarafı ve kanat altı örtü tüyleri beyaz renklidir; göğsünde ve kanat altı örtülerinde çizgilenmeler görülür. Kanat örtüleri siyah kanat telekleriyle kontrast oluşturur. Kızıl ve koyu donları birbirine benzer. Kanat altında koyu renkli bir bant vardır. Nesli tükenme tehlikesi ya da koruma altında değildir ancak nadir görülen bir kuş türüdür. (İLKHA)
Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.