Tunceli'de Modern Sulama Sistemi ile Yüksek Verimli Şeker Pancarı Hasadı Üretimi Başladı

Tunceli'de Modern Sulama Sistemi ile Yüksek Verimli Şeker Pancarı Hasadı Üretimi Başladı
Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde modern sulama yöntemleri kullanılarak üretilen 1700 dekar şeker pancarı çiftçileri hareketli hasat dönemine giriyor. 90 çiftçi, modern sulama sistemi ile verimli bir şekilde pancar üretiyor.

Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde, modern sulama sistemlerinin kullanılmasıyla 90 çiftçi toplamda 1700 dekarda şeker pancarı üretiyor. Kentte tarım, hayvancılık ve arıcılık önemli gelir kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü'nün projeleri sayesinde köylüler modern sulamayı kullanarak tarım alanlarını verimli bir şekilde değerlendiriyorlar. Bu projeler, atıl arazileri canlandırarak çiftçilere daha fazla ürün yetiştirme fırsatı sunuyor. Yaklaşık 1700 dekarda şeker pancarı üreten 90 çiftçi şu sıralar hasat zamanında yoğun bir şekilde çalışıyor. Tarlalara erken saatlerde başlayan çiftçiler, traktörlerle pancarları söküp römorklara yüklüyor, ardından ürünleri temizliyor ve tırlarla Elazığ Şeker Fabrikası'na taşıyorlar. Üreticiler, modern sulamanın ürün çeşitliliğini artırdığını ve gelirlerini artırdığını ifade ediyorlar. Şeker pancarı, ton başına belirli bir taban fiyat üzerinden satılıyor, ancak şeker oranı arttıkça fiyatlar yükseliyor.

tuncelide-modern-sulama-sistemi-ile-yuksek-verimli-seker-pancari-hasadi-uretimi-baslad.jpg
Tunceli'de Modern Sulama Sistemi ile Yüksek Verimli Şeker Pancarı Hasadı Üretimi Başladı

Anadolu Ajansı'nın Servis Ettiği Habere Göre; Tarlalarda uzun saatler çalışan çiftçiler, bu işin meşakkatli olduğunu belirtiyorlar. Şeker pancarı ekimine şubat ayında başlanıyor, ardından Nisan ve Mayıs aylarında tohumlar toprakla buluşturuluyor. Çiftçiler, şeker pancarının ton başına belirli bir taban fiyat üzerinden satıldığını, ancak şeker oranı yükseldikçe fiyatların arttığını ifade ediyorlar. Şeker oranı yüzde 15 ise fiyat taban seviyesinde, ancak yüzde 16 ile yüzde 18 arasında değişen şeker oranları daha yüksek fiyatlar getiriyor. Tarlalarda çalışan diğer bir çiftçi olan Saniye Polat, bu işin zorluğuna dikkat çekiyor ve tarlaya sabah saat 5'te başladıklarını ve akşama kadar çalıştıklarını söylüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Bu haber toplam 570 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.