Tunceli sarımsağını toplayanlara 244 bin lira ceza kesilecek

Tunceli sarımsağını toplayanlara 244 bin lira ceza kesilecek
Tunceli sarımsağı doğal yaşam alanlarında endemik bir tür olarak kendiliğinden yetişiyor.

Tunceli sarımsağı, endemik bir tür olarak doğal yaşam alanlarında kendiliğinden yetişen önemli bir bitkidir. Bu nadir bitki türünü toplayan veya satan kişilere, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 9. maddesi "f" bendi gereği ağır idari ve adli cezalar uygulanacağı açıklandı. Tunceli'nin Munzur dağları başta olmak üzere Ovacık, Pülümür, Hozat ve Pertek bölgelerinde yetişen bu sarımsağın toplanması ve ticareti, biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğine zarar vereceği için yasaklanmıştır.

Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabında yer alan Tunceli sarımsağının nadir ve endemik bir tür olduğu vurgulanmaktadır. Özellikle çiçeklenme döneminde sökülmesi, neslinin tehlikeye düşmesine sebep olmaktadır.

Bu doğal zarafete sahip bitkinin korunması için sarımsak toplayanlara, Çevre Kanununun ilgili maddesi uyarınca 244 bin 315 lira idari para cezası uygulanmaktadır. Yetkililer, tohumların ve bitkilerin doğada bırakılması gerektiğini vurgulayarak bu nadir bitkinin devamlılığının sağlanması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekiyor.

aw940571-02.jpg
Tunceli sarımsağını toplayanlara 244 bin lira ceza kesilecek

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 182 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.