Tunceli Pertek Kalesi: Tarihi, Yapısı ve Eşsiz Güzelliği

Tunceli Pertek Kalesi: Tarihi, Yapısı ve Eşsiz Güzelliği
 hozathaber.com Muhabiri
Tunceli’nin Pertek ilçesinde yer alan Pertek Kalesi, tarihi ve mimari özellikleriyle dikkat çeken bir kültür mirasıdır.

Pertek Kalesi: Tarihi, Yapısı ve Ulaşımı

Kale, 1071 yılında Mengücekliler tarafından Murat Nehri kenarında yüksek bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Keban Barajı’nın yapılmasıyla birlikte kale, gölün içinde bir ada görünümüne bürünmüştür.

Kalenin Tarihi

Tunceli Pertek Kalesi, 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’ya giren Türkmen beyliklerinden Mengücekliler tarafından yapılmıştır. Kale, Mengücekliler’in Elazığ ve Tunceli arasındaki topraklarını korumak için bir savunma kalesi olarak kullanılmıştır.

Kale, daha sonra Selçuklular, İlhanlılar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar gibi çeşitli devletlerin egemenliği altına girmiştir. Osmanlı Devleti döneminde kalede bazı onarımlar yapılmıştır. Kalede bulunan karakuş heykeli kaldırılarak yerine Arapça bir kitabe konulmuştur.

Kalenin Yapısı

Tunceli Pertek Kalesi, iç içe iki surdan oluşmaktadır. Surların arasında bazı kalıntılar bulunmaktadır. Kale, yontma taşlardan yapılmıştır. Bu taşların yanında kırmızı tuğlalar ve mavi çiniler de kullanılmıştır. Kale içerisinde bir sarnıç mevcuttur.

Kale, Keban Barajı’nın yapılmasıyla birlikte su altında kalmıştır. Ancak kale, su seviyesinin düştüğü zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Kaleye ulaşmak için tekne ile göl üzerinden geçmek gerekmektedir.

Kalenin Turizmi

Tunceli Pertek Kalesi, tarihi ve doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Kalede, turizmin daha fazla canlandırılması amacıyla Tunceli Valiliği desteğiyle Pertek Kaymakamlığı ve Pertek Belediyesince yürütülen bir proje kapsamında tekne iskeleleri kurulması, restoran ve kafeler inşa edilmesi planlanmaktadır.

Pertek Kalesi’ni ziyaret etmek isteyenler için Tunceli merkezden dolmuş ya da feribot seçenekleri bulunmaktadır.

Bu haber toplam 622 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.