Tunceli ilçelerinin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri

Tunceli ilçelerinin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri
Tunceli’nin 8 ilçesi, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor. Pertek Kalesi’nden Mazgirt Kalesi’ne, Hozat Şelalesi’nden Pülümür Çayı’na, Ovacık Kayak Merkezi’nden Nazımiye Kalesi’ne kadar pek çok görülmeye değer bir yer.

Tunceli, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve 2020 yılı itibarıyla 84.801 nüfusa sahip olan bir ildir. Tunceli’nin merkez ilçesi ile birlikte 8 ilçesi vardır. Bu ilçeler şunlardır:

  • Çemişgezek: Tunceli’nin en büyük ilçesidir. Nüfusu 9.140 kişidir. Tarihi ve kültürel açıdan zengin bir ilçedir. Yeniköy Höyüğü, Ferruh Şad Bey Türbesi, Aşağı Köprü, Yelmaniye Camisi, Uzun Hasan Türbesi ve Hamam-ı Atik gibi önemli eserler burada bulunmaktadır.
  • Hozat: Tunceli’nin ikinci büyük ilçesidir. Nüfusu 8.776 kişidir. Munzur Dağları’nın eteklerinde kurulmuştur. Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile dikkat çeker. Hozat Kalesi, Hozat Ulu Camii, Hozat Kervansarayı, Hozat Şelalesi ve Hozat Mağarası gibi yerler görülmeye değerdir.
  • Pertek: Tunceli’nin üçüncü büyük ilçesidir. Nüfusu 8.544 kişidir. Keban Baraj Gölü kıyısında yer alır. Tarım ve hayvancılık önemli geçim kaynaklarıdır. Pertek Kalesi, Pertek Ulu Camii, Pertek Köprüsü, Pertek Hamamı ve Pertek Çınaraltı gibi tarihi ve doğal güzellikleri vardır.
  • Merkez: Tunceli’nin merkez ilçesidir. Nüfusu 7.774 kişidir. İlin idari, ticari ve kültürel merkezidir. Munzur Nehri üzerinde kurulmuştur. Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur Gözeleri, Munzur Şelaleleri, Munzur Dağı, Kalecik Kalesi, Kalecik Köprüsü ve Kalecik Camii gibi doğal ve tarihi yerleri bulunmaktadır.
  • Ovacık: Tunceli’nin beşinci büyük ilçesidir. Nüfusu 7.722 kişidir. Ovacık Ovası üzerinde kurulmuştur. Doğa turizminin geliştiği bir ilçedir. Mercan Vadisi, Kırk Merdiven Şelalesi, Karagöl, Ovacık Baraj Gölü ve Ovacık Kayak Merkezi gibi doğal güzellikleri vardır.
  • Mazgirt: Tunceli’nin altıncı büyük ilçesidir. Nüfusu 6.908 kişidir. Peri Suyu kıyısında yer alır. Tarihi ve kültürel açıdan önemli bir ilçedir. Mazgirt Kalesi, Mazgirt Ulu Camii, Mazgirt Hamamı, Mazgirt Köprüsü ve Mazgirt Mağarası gibi yerler görülmeye değerdir.
  • Pülümür: Tunceli’nin yedinci büyük ilçesidir. Nüfusu 5.838 kişidir. Pülümür Vadisi’nde kurulmuştur. Doğal güzellikleri ile ünlüdür. Pülümür Çayı, Pülümür Şelalesi, Pülümür Kaplıcaları, Pülümür Yaylası ve Pülümür Kanyonu gibi yerler ziyaret edilebilir.
  • Nazımiye: Tunceli’nin en küçük ilçesidir. Nüfusu 5.299 kişidir. Kızıl Kilise olarak da bilinir. Tarihi ve kültürel açıdan zengin bir ilçedir. Nazımiye Kalesi, Nazımiye Ulu Camii, Nazımiye Köprüsü, Nazımiye Hamamı ve Nazımiye Mağarası gibi yerler görülmeye değerdir. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 255 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.