Tunceli’nin Doğal ve Kültürel Zenginlikleri

Tunceli’nin Doğal ve Kültürel Zenginlikleri
 hozathaber.com İnternet Editörü
Tunceli hakkında bilmediklerimiz!!

Tunceli, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ildir. Tunceli, doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir yerdir. Tunceli’nin nüfusu 2019 yılı itibarıyla 84.660 kişidir. Tunceli’nin ilçeleri ise şunlardır: Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür ve Tunceli Merkez’dir.

Tunceli’nin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Tunceli, Hititler, Urartular, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Moğollar, İlhanlılar, Akkoyunlular, Safeviler, Osmanlılar ve Cumhuriyet dönemi gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tunceli’nin tarihi eserleri arasında Pertek Kalesi, Mazgirt Kalesi, Çemişgezek Kalesi, Pülümür Kalesi ve Munzur Vadisi Milli Parkı’nda bulunan kaya resimleri sayılabilir.

Tunceli’nin kültürü de çok zengin ve renklidir. Tunceli’de farklı inanç ve kimliklerden insanlar bir arada yaşamaktadır. Tunceli’de Alevilik, Sünnilik ve Hristiyanlık gibi dinler; Türkçe, Kürtçe ve Zazaca gibi diller; Türkmenler, Kürtler ve Zazalar gibi etnik gruplar bulunmaktadır. Tunceli’nin kültürel mirası arasında Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Dersim Aleviliği, Dersim Folkloru ve Dersim Mutfağı sayılabilir.

Tunceli’nin doğası da çok güzel ve eşsizdir. Tunceli’de Munzur Dağları, Munzur Çayı, Uzunçayır Baraj Gölü, Keban Baraj Gölü gibi doğal güzellikler bulunmaktadır. Tunceli’de ayrıca endemik bitki türleri ve yaban hayvanları da yaşamaktadır. Tunceli’de dağ keçisi, ayı, kurt, tilki, sansar gibi hayvanlar görülebilir. Tunceli’de doğa turizmi, kamp turizmi, trekking turizmi gibi turizm faaliyetleri yapılmaktadır.

Tunceli’nin ekonomisi ise tarım, hayvancılık ve enerji sektörlerine dayanmaktadır. Tunceli’de buğday, arpa, mercimek gibi tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta ise koyun, keçi ve büyükbaş hayvan beslenmektedir. Enerji sektöründe ise hidroelektrik santraller (HES) önemli bir gelir kaynağıdır. Tunceli’de 147 adet HES bulunmaktadır. Ancak HES’lerin bölgenin doğal yapısına zarar verdiği de iddia edilmektedir.

Bu haber toplam 325 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.