Sünni Vatandaşlar Dersim'de Alevi Cemevlerini Ziyaret Ediyor

Sünni Vatandaşlar Dersim'de Alevi Cemevlerini Ziyaret Ediyor
 hozathaber.com Muhabiri
 hozathaber.com Muhabiri
Dersim’de bulunan cemevi ve kutsal yerlere yönelik ziyaretler artarak devam ediyor.

Sünni inanca sahip olan Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen vatandaşlar, Alevi inancını ve cemevlerini öğrenmek için Dersim'e seyahat ediyorlar. Özellikle Düzgün Baba ve Munzur Baba gibi önemli kutsal mekanları ziyaret ediyorlar. Ziyaretçiler, cemevlerinde görevliler tarafından gezdirilerek Alevilik hakkında bilgilendiriliyor.

Dersim Cemevi'ni ziyaret eden çoğunluğu Sünni inanca mensup olan kalabalık bir grup, farklı inançlara sahip insanların birbirlerini tanımasıyla yanlış bilgilerin ve önyargıların ortadan kalkacağına inanıyor.

İlk kez cemevi ziyareti yapan Aynur Yıldırım, "Gelip görmek istedim, cemevini ziyaret etmek bize bir şans oldu. Alevilik hakkında hiçbir fikrim yoktu, sadece duyduklarım kadar biliyordum. Burada genel hatlarıyla bir bilgi sahibi oldum. Bizim inancımızda kadın ve erkekler ayrı içeri girmeli, içeride resimler bulunmamalı gibi farklılıklar olduğunu gördüm. Yeni şeyler öğrenmek ve insanları tanımak için burayı görmek benim için çok güzeldi" dedi.

Behriya Yusuf, Alevi mekanını ziyaret etmekten ve keyif almak üzere burada bulunmaktan mutlu olduğunu ifade etti. İmran Dursun ise Alevilik hakkında merakı olduğu için Dersim'e geldiğini ve bölgenin güzelliklerinden keyif aldığını söyledi.

“Bölgenin en büyük cemevini görmüş oluyorlar”

Tur şirketi rehberi Önder Serindağ, Alevi kutsal alanlarını ziyaret ettiklerini ve insanların ilgisini çektiğini belirtti. Munzur Vadisi, Ovacık, Pertek, Dersim, Seyit Rıza heykeli ve belediyesi gibi yerleri gezdikten sonra cemevi ziyareti gerçekleştirildiğini söyledi. İlk defa gelen misafirlerin de olduğunu ve bölgenin en büyük cemevini görmüş olduklarını dile getirdi. Bu nedenle, sosyal medyada paylaşım yaparak insanların ilgisini çekiyor ve ilgilenenlere turlar düzenliyorlar.

“Aleviliği yanlış tanımışız diyorlar”

Dersim Cemevi'ne gelen misafirlere Alevilik hakkında bilgi veren Ali Naki ise son iki yıl içinde ciddi bir ziyaret artışı olduğunu belirtti. Gelen insanların genellikle Alevilik hakkında doğrudan bilgi almak için bir dedeyle görüşmek istediklerini söyledi. Çoğu kişinin Düzgün Baba veya Munzur Baba'ya gitmeden önce cemevine gelmediğini ifade etti. İlk önce dedelerden Alevilik hakkında bilgi alıp sorularını sorduklarını ve doğru kişiden cevap aldıklarını söyledi. İnsanlar buradan ayrılırken "içimizden Alevi olmak geldi" dediklerini ve Alevilik hakkında yanlış anladıklarını fark ettiklerini, bu nedenle buraya gelerek bu yanlışları düzelttiklerini ve çevrelerine aktaracaklarını belirtti.

Bu haber toplam 287 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.