Sırrı Süreyya Önder, Dersim'deki Hasan Saltık Kültür Merkezi Açılışında

Sırrı Süreyya Önder, Dersim'deki Hasan Saltık Kültür Merkezi Açılışında
 hozathaber.com Muhabiri
Dersim'de Hasan Saltık Anısına Kültür Merkezi Açıldı: Anadolu'nun Kayıp Şarkıları Yapımcısının Mirası Yaşatılıyor.

Dersim'in Hozat ilçesinde, Anadolu'nun kayıp şarkıları çalışmalarının yanı sıra Dersim katliamına ait belge ve fotoğrafları gün yüzüne çıkaran önemli yapımcı Hasan Saltık adına bir kültür merkezi açıldı. Binlerce insanın hayatını kaybettiği 1938 Dersim harekâtına ışık tutan Saltık, bu acı olayın boyutlarını resimler ve belgeler aracılığıyla ortaya koyarak, geçtiğimiz yıl hayatını kaybetmişti.

Hasan Saltık, 12 yıl boyunca yaklaşık bin 500 resim ve belge toplamak suretiyle Dersim 1938'e dair önemli bir arşiv oluşturmuştu. Ayrıca, Rûdaw TV tarafından hazırlanan "Komkujiye Dersim" belgeseline de fotoğraf, video ve belgelerle destek vermişti. Saltık ve eşi Nilüfer Saltık, Kayıp şarkılar, besteler ve önemli sanatçıların hayatlarına dair araştırmalar yaparak Kalan Müzik'i kurmuşlardı.

hasan-saltik-kultur-merkezi-acildi.jpg

Kalan Müzik'in kurucuları olan Hasan Saltık ve Nilüfer Saltık, en son olarak Dersim katliamıyla ilgili arşivleri gün yüzüne çıkararak, bu trajedinin Türkiye gündemine taşınmasına katkı sağlamıştı. Kültür merkezinin açılış programına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in de katılım gösterdiği, yoğun hava muhalefetine rağmen önemli sanatçılar ve Dersimlilerin ilgi gösterdiği bir etkinlikle gerçekleşti.

hasan-saltik-kultur-merkezi-katilimcilarla-acildi.jpg

Açılış programında konuşan Nilüfer Saltık, Hasan Saltık'ın gerçekleştirdiği önemli çalışmalara vurgu yaparak kültür merkezini gençlerin hizmetine sunduklarını ifade etti. Ayrıca, Nilüfer Saltık, "Hasan Saltık'ın ismi, sevdiği Dersim topraklarında tekrar bir kültür merkezi haline dönüşüp, yine Hasan'ın Anadolu'nun kayıp tarihini nasıl dünyaya taşımışsa, umuyorum ki bundan sonra buradan faydalanacak insanlar da o yolda ilerleyecekler. Kültür merkezi açılması çok önemli bir şey ama bundan daha önemli bir şey var o da işlevselliği, devamlılığı ve sürdürülebilir olması çok önemli. Bölgede bu kapsamda bir merkezin düşünülmesini, burada yaşayan gençlere bir yol haritası çizmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1234 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.