Sigarayı nasıl bırakabilirim?

Sigarayı nasıl bırakabilirim?
 hozathaber.com Yazı İşleri Müdür
Kişiyi hem maddi hem de sağlık açısından zarara uğratan unsurlardan biri olan sigaranın bağımlılık tehlikesi ve vücuda verdiği zararı anlatan Prof. Dr. Abdullah Atlı, sigarayı bırakmanın yöntemlerine ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.

Geçtiğimiz hafta içerisinde bazı sigara gruplarına yüzde 10 ile 30 arasında gelen zammın ardından sigaranın aile bütçesine verdiği zarar tekrardan gündeme geldi.

Sigaranın bütçeyle beraber insan sağlığına verdiği zararı sıralayan Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Merkezi Müdürü ve Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdullah Atlı, bağımlılık yapan uyuşturucu madde türlerine oranla hem legal hem de ulaşılabilir olması nedeniyle sigaranın daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

"Bağımlılık deyince hep atlanan bir konu var: Sigara." diyen Atlı, "Bağımlılıkta aslında en önemli şey sigaradır. Çünkü insanların çoğu kullanıyor. Eroin veya kokain denilince gözümüz açılıyor ama aslında sigara deyince de gözümüzün açılması lazım. Çünkü toplumda bir eroin veya kokain kullanan 100 kişi varsa sigara içen bin kişi var." ifadelerini kullandı.

Sigaranın hem psikiyatri hem psikiyatri dışı genel vücutla ilgili sağlığa ciddi zararlarının olduğunu hatırlatan Atlı, "Özellikle akciğerle ilgili solunum sıkıntıları, astım, KOAH, akciğer kanseri ve bununla beraber hasta ayaklarının kesildiği 'Buerger hastalığı' diye bir hastalık var. Sigara diğer maddeler gibi saç telinden ayak tırnağına kadar vücutta her şeyi bozabilir. Psikiyatrik olarak özellikle sigara içenlerde kaygı bozukluğu, depresyonu sık görüyoruz. Sigara içince hafif rahatlıyor gibi olsa da bu geçici aldanmaya kanıp sigaranın kendisini iyileştirdiğini zannediyor. Sigara içerek kişi 1-2 kilogram verebilse de bıraktığında 10-20 kilogram alacağını hissetse de bunlar yanlış algılardır." şeklinde konuştu.

Atlı, "Sigara yeryüzünde en sık kullanılan maddedir ve diğer maddelerden ayıran özelliği legal olmasıdır yani illegal değil. Şimdi dünyanın çoğu ülkesinde eroin ve esrar illegalken sigara legaldir. Ulaşımı kolay olması kullanılabilirliğini arttırıyor. Bu da kullanım yaşını küçük yaşlara indiriyor." dedi.

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.