Rabat Vadisi, Tunceli Turizminde Yıldızı Parlıyor

Rabat Vadisi, Tunceli Turizminde Yıldızı Parlıyor
 hozathaber.com Muhabiri
Rabat Vadisi, Tunceli Turizmine Canlılık Katıyor

Rabat Vadisi, Tunceli Turizminde Yıldızı Parlıyor 1

Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2013 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Rabat Vadisi, Tunceli'nin turizm potansiyelini artırıyor. Sıcak yaz günlerinde serinlik vaat eden vadideki dere, şelale ve göletler, ziyaretçilere doğal bir cennet sunuyor. Çemçeli köyüne bağlı Örtülü mezrasında bulunan Rabat Vadisi, kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Rabat Vadisi, Tunceli Turizminde Yıldızı Parlıyor 2

Ziyaretçiler, Rabat Köprüsü'nü ziyaret ederek gezilerine başlıyor. Su seviyesinden kilit taşına kadar 5 metre yüksekliğindeki taş köprü, etkileyici bir tarihi atmosfer sunuyor. Vadiye ulaşanlar, Rabat Kalesi'ne tırmanan basamaklı tüneli keşfederken, bölgenin en yüksek noktasına çıkarak eşsiz manzaranın keyfini çıkarıyor.

Rabat Vadisi, Tunceli Turizminde Yıldızı Parlıyor 335

Rabat Vadisi, çeşitli uygarlıklardan izler taşıyor. Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, bölgedeki tarihi çalışmalarda farklı dönemlere ait uygarlıkların izlerine rastladıklarını belirtti. Vadideki tarihi köprü ve Urartular döneminden kalma kaleden bahseden Ulaşoğlu, Rabat Vadisi'nin ilkbahar aylarında yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya başladığını vurguladı.

Rabat Vadisi, Tunceli Turizminde Yıldızı Parlıyor 4

Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel ise vadideki tarihi dokuya dikkat çekerek, Urartular döneminden Roma ve diğer uygarlıklara, Anadolu Türk Beylikleri'ne kadar uzanan zengin bir tarih mirasına ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Rabat Vadisi, Tunceli Turizminde Yıldızı Parlıyor 5

Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Yılmaz, Rabat Vadisi'nin nadir alanlardan biri olduğunu söyleyerek, tarihi taş kemerli köprünün restorasyona ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yılmaz, "Burada doğa ve tarih çok ahenkli bir birliktelik oluşturmuş" dedi. Rabat Vadisi, doğa ve tarih severleri cezbetmeye devam ediyor.

Bu haber toplam 11 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.