Pülümür'ün Doğal Zenginliği Tehlikede, Buyer Baba Gölü Yol Projesi Gündemde

Pülümür'ün Doğal Zenginliği Tehlikede, Buyer Baba Gölü Yol Projesi Gündemde
"Pülümür'ün Kutsal Gölü Tehlikede: Buyer Baba Gölü Yol Projesiyle Karşı Karşıya

Pülümür ilçesinin güneybatısında yükselen ve bölge halkı tarafından kutsal kabul edilen 3 bin rakımlı Buyer Baba Krater Gölü, doğal güzellikleriyle biliniyor. Ancak, son yıllarda yaşanan gelişmeler gölün kutsal değerlerini siyasetin odağına taşıdı. Göl, şimdi bir yol projesi nedeniyle tehlike altında.

Buyer Baba Gölü İçin Toplantı Düzenlenecek

Göl çevresindeki Pülümür köylüleri, özellikle yayla dönüşlerinde Buyer Baba'yı ziyaret etmek için ortalama 2 buçuk saat süren bir yürüyüşü göze alıyor. Ancak, son yıllarda yaylaya giden köylü sayısının azaldığı gözlemleniyor.

Buyer Baba Gölü, yıllarca çıraların yakıldığı, duaların edildiği ve geleneksel ritüellerin gerçekleştirildiği bir alan olarak korundu. Ancak, gölde kamp kuran bazı gruplar ve siyasilerin müdahaleleri, gölün adını dahi tartışmalı hale getirdi.

Pülümür'de Kutsal Göl İçin Çevre Savunması Başlıyor

Özellikle 2014 yılında gündeme gelen ve daha sonra eleştirilere maruz kalan yol projesi, tekrar gündeme geldi. Ovacık Yalmanlar (Lertik) köyü yakınlarındaki yol yapım çalışmaları, yerel kaynaklara göre hız kazandı ve iş makineleri göle yaklaşık 700 metreye kadar ulaştı.

buyer-baba-golu-yol-projesi-gundemdee.jpg

Bu durum, doğal yaşam ve ekosistem üzerinde endişe yaratıyor. Alan uzmanları, kitle örgütü yöneticileri ve siyasetçilere sorulan sorular, gelecek günlerde detaylı bir şekilde ele alınacak.

Pülümür Haber, önümüzdeki günlerde Buyer Baba Gölü'ne yönelik yol yapım çalışmalarını büyüteç altına alarak, konunun detaylarını okurlarıyla paylaşmaya devam edecek.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.