Pülümür'ün Doğal Tuzları Dünya Pazarına Açılıyor!

Pülümür'ün Doğal Tuzları Dünya Pazarına Açılıyor!
Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yüzeye çıkan doğal tuzlar, yıllık bin tonluk üretimiyle hem yerelde hem de uluslararası pazarda büyük ilgi görüyor. Tuzun üretim süreci ve kalitesi, tüketiciler tarafından büyük beğeni topluyor."

Tunceli'nin Pülümür beldesinde doğadan kendi başına yüzeye çıkan özel tuzlar, hem Türkiye'de hem de uluslararası pazarda oldukça popüler. Pülümür'de bulunan üç farklı tuz kaynağından yılda yaklaşık bin ton tuz elde ediliyor. Üretim, Haziran'ın başlarında başlayıp, Eylül sonlarına kadar devam ediyor.

Bu özel tuzun üretim süreci oldukça ilginç: yeraltında bulunan kaya tuzları, tatlı suyla karışarak iyonlaşıyor. Ardından bu tuzlu su, toplama havuzlarına yönlendiriliyor. Bir süre burada dinlendirilen tuzlu su, kristalleşme havuzlarına alınıyor. Yaklaşık her 5-6 günde bir, bu havuzlardan tuz toplanıyor. Sonrasında tamamen doğal ve saf olarak paketlenip hem yerel hem de global piyasaya sunuluyor.

Hiver tuz kaynağının işletmecisi Mehmet Zeki Tosun, tuzlarının tamamen doğal olduğunu ve bu özellikle tüketiciler tarafından çok sevildiğini belirtiyor. Tosun, bu tuzların üretildiği gibi tüketildiğini, hiçbir katkı maddesi içermediğini vurguluyor. Eskiden sadece köylülerin tükettiği bu tuzun, özelleştirme sonrası daha geniş kitlelere ulaştığını söylüyor. Hatta, bu tuzların üretiminin Osmanlı dönemine, hatta ondan da öncesine dayandığını belirtiyor.

Mevsim şartları, tuz üretiminin verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bu yıl yağışlı bir ilkbaharın ardından güzel hava, üretimi olumlu etkiledi. Rüzgarla havuzlara taşınan ve tuzla kaplanan bitkilerin ise evlerde radyasyonu emdiğine ve nefes darlığına iyi geldiğine inanılıyor.

Pülümür'de yaşayan Mesut Sertel, dedelerinin de bu tuzlalarda çalıştığını anımsatarak, tuzun kalitesi ve minerallerle zenginliği sayesinde uluslararası pazarda talep gördüğünü ifade ediyor. Pülümür'ün balı ne kadar ünlüyse, tuzunun da aynı derecede kaliteli olduğunu vurgulayarak, bu özgün ürünün tanıtılmasını ve ilçe ekonomisine katkıda bulunmasını diliyor.(İLKHA)

9.jpg

8.jpg

7.jpg

6-001.jpg

5-001.jpg

4-001.jpg

.jpg

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 1276 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum