Pülümür Nüfusu

Pülümür Nüfusu
Tunceli Pülümür Nüfusu

Pülümür, Tunceli iline bağlı bir ilçedir. Tarihi ve kültürel açıdan zengin bir bölgedir. Pülümür’ün nüfusu 2022 yılına göre 3.498 kişidir. Bu nüfus, 2.047 erkek ve 1.451 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %58,52 erkek, %41,48 kadındır. Pülümür nüfusu son yıllarda sürekli azalmaktadır. 2018 yılında 3.760 kişi olan nüfus, 2021 yılında 3.282 kişiye düşmüştür. Bu durumun nedenleri arasında göç, işsizlik, eğitim ve sağlık imkanlarının yetersizliği sayılabilir.

Pülümür’ün tamamı Kürtlerden oluşmaktadır. Pilemo r, ilçenin Kürtçe ismidir. Kürt kültürü ve gelenekleri ilçede yaşatılmaktadır. Pülümür’ün doğal güzellikleri de dikkat çekicidir. Pülümür Vadisi, Munzur Dağları, Munzur Çayı ve Pülümür Çayı ilçenin önemli turistik yerlerindendir.

Pülümür’ün tarihçesi de oldukça ilginçtir. İlçe, Hititler, Urartular, Medler, Ahamenişler, Hellenistik devletler, Antik Ermenistan Krallığı, Romalılar, Partlar, Bizanslılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Mengücekler, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Pülümür yerleşiminden ilk olarak 1518 yılında gerçekleşen tahrirde bahsedilmiştir. Bu tarihte yerleşim “Plümuri” adıyla Kızuçan nahiyesinin bir köyü olarak görülmektedir

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 269 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.