Pülümür Alevileri

Pülümür Alevileri
Tunceli Pülümür Alevi mi?

Pülümür, Tunceli iline bağlı bir ilçedir. Pülümür’ün tamamı Kürtlerden oluşmaktadır. Pilemo r, ilçenin Kürtçe ismidir. Pülümür’ün nüfusu 2022 yılına göre 3.498 kişidir. Bu nüfusun büyük bir kısmı Alevi inancına sahiptir. Pülümür’de 69 Alevi köyü bulunmaktadır. Alevi köylerinin isimleri, eski isimleri, nüfusları ve dilleri bu sitede görülebilir.

Pülümür Alevileri, Zazaca konuşan bir topluluktur. Zazaca, Kürtçenin bir lehçesi olarak kabul edilmektedir. Pülümür Alevileri, Pir Sultan Abdal’a bağlıdırlar. Pir Sultan Abdal, 16. yüzyılda yaşamış ünlü bir Alevi ozanı ve şairidir. Pir Sultan Abdal’ın hayatı, şiirleri ve felsefesi Pülümür Alevileri tarafından saygıyla anılmaktadır. Pülümür’ün Hacılı köyünde bulunan Pir Sultan Abdal Ocağı’nda her yıl Pir Sultan Abdal Muhabbeti adlı bir kültürel etkinlik düzenlenmektedir.

Pülümür Alevileri, geleneksel Alevi kültürünü ve değerlerini yaşatmaya çalışmaktadırlar. Alevi Kültür Dernekleri Pülümür Şubesi, ilçede faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek, Alevi inancının tanıtılması, korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Dernek, aynı zamanda ilçenin sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlarına duyarlıdır. Derneğin resmi Facebook sayfası burada bulunabilir.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 436 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.