Munzur Vadisi'nde Keşfedilen Çan Çiçeği Türü Literatüre Kazandırıldı
Tunceli'deki Munzur Vadisi'nde keşfedilen yeni bir bitki türü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Doç. Dr. Ademi Fahri Pirhan ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl'ün araştırmalarıyla bilim dünyasına sunuldu. Prof. Dr. Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkinin, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Türkiye Çan Çiçeklerinin Revizyonu Projesi" kapsamında Munzur Vadisi yakınlarında bulunduğunu belirtti.
Anadolu Ajansı'nın Servis Ettiği Habere Göre; Uzun süren çalışmaların ardından bitkinin, bilimsel adı "Campanula quercetorum" olan "meşe çanı" türünün yeni bir alt türü olduğunu tespit ettiklerini aktaran Yıldırım, bu konudaki makalenin "Türler ve Habitatalar" adlı bilimsel dergide, Doç. Dr. Ademi Fahri Pirhan ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ile birlikte yayımlandığını ifade etti. Bitkinin bilimsel adının, yoğun çiçek yapısına sahip olmasından dolayı "Campanula quercetorum subsp. densiflora", Türkçe adının ise yayılış gösterdiği bölge olan Ovacık'tan esinlenerek "Ovacık çanı" olarak belirlendiğini söyleyen Yıldırım, bitkinin ana türden farklılık gösterdiğini çiçek rengi, tüy yapısı ve yoğun çiçeklerle ayrıldığını belirtti.
Ovacık çanının endemik bir tür olduğunu vurgulayan Yıldırım, çan çiçeklerinin dünya genelinde yaklaşık 420 türe sahip olduğunu ve ülkede 133 çan çiçeği tespit edildiğini, bunlardan 70'inin ise endemik türler olduğunu ifade etti. Çan çiçeklerinin süs bitkisi potansiyeli yüksek olduğunu söyleyen Yıldırım, bu bitkiler üzerine kültüre alma çalışmalarını sürdürdüklerini ve Ovacık çanının da yakın zamanda kültür bitkisi olarak tanıtılacağını belirtti.
Yıldırım, bu yeni bitki türü ile birlikte bilim dünyasına kazandırdıkları tür sayısının 70'e ulaştığını belirterek, Türkiye'nin biyoçeşitliliğini daha da zenginleştirmek için çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.