Munzur Kültür ve Doğa Festivali için toplantı yapıldı

Munzur Kültür ve Doğa Festivali için toplantı yapıldı
Bu yıl 21'ncisi düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali için demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda dil, kültür, ekolojik tahribat ve madencilik sorunlarına ilişkin öneriler getirildi.

21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali 3-4-5-6 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Festival programının belirlenmesi için demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, sendikalar ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantı düzenlendi. Toplantıda festival içeriği olarak dil, kültür, ekolojik tahribat ve madencilik sorunlarının gündeme getirilmesine ilişkin öneriler getirildi. ANADİL VURGUSU HDP Dersim Eş Başkanı Ferhat Yıldız, anadilin öne çıkarılması gerektiğini savundu. Anadilde konuşma yapan Yıldız, "Ne yaparsak yapalım, kendi dilimizi konuşmalıyız. Dilimiz yok olmak üzeredir. Afişler, pankartlar, sloganlar, konuşmalar anadilde yapılmalıdır" dedi. ÇEVRE PANELİ Dersim'i de bir bütün olarak etkileyen İliç'teki madencilik faaliyetinin devam ettiğini hatırlatan Dersim Baro Başkanı Av. Fatma Kalsen, "Kamuoyunun dikkatinin bu mesele üzerine çekebilmek adına festival kapsamında yapılacak çevre panelinde bu konunun daha detaylıca işlenebileceğini düşünüyoruz" dedi.

MAZGİRT VE ÇEMİŞGEZEK

AKP'li belediyeler tarafından yönetilen Mazgirt ve Çemişgezek'in festival programında olup olmayacağı soru işaretleri taşıyordu. Konuya ilişkin konuşan Pir Sultan Abdal Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, "Mazgirt ve Çemişgezek de Dersim'in ilçeleridir. Her yl tartışmamıza rağmen buralarda bir program hayata geçmiyor. Bu iki ilçenin de programa dahil edilmesini öneriyoruz" dedi. SİYASETİ BİR KENARA BIRAKALIM Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik ise, "Mesele doğa ise siyaseti bir kenara bırakmalıyız. Mesele madenler ise siyaseti bir kenara bırakmalıyız. Biz bunları yapmazsak kısır tartışmalara hapsoluruz. Kutuplaşmalar ve ayrışmalar buradan çıkarak yola devam eder. Bu nedenle festivalin dil, kültür, doğa, çevre ve yozlaşma sorunlarına eğilen çerçevede ele alınmasını bekliyoruz" dedi. FARKLI BİR ÖNERİ GELMEDİ Festivalin her yıl kendini tekrarlayan bir anlayışa dönüştüğü eleştirilerine atıfta bulunan DEDEF Genel Başkanı Özkan Tacar, "Biz de bu eleştirilere katılıyoruz. Ancak şimdi önerileri yazdık. 21 yıldan bu yana gelen önerilerden farklı bir öneri gelmedi. Açıkçası ben bu eleştiriler geldiğinde heyecanlanmıştım. Ancak gelen önerilere baktığım da çok değişen bir şey olmadığını hepimiz görüyoruz" diye konuştu.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 119 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.