Kurbanlık fiyatları uçtu… Vatandaş alamıyor, besici satamıyor!

Kurbanlık fiyatları uçtu… Vatandaş alamıyor, besici satamıyor!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık hayvan fiyatlarının, büyükbaşta yüzde 140,5, küçükbaşta ise yüzde 103,9 oranında arttığını açıkladı.

Bayraktar, yaklaşan kurban bayramı öncesi yaptığı basın açıklamasında kurbanlık hayvan piyasasını değerlendirdi. Açıklamasında, fiyatların geçen yıla göre büyükbaş hayvanlarda yüzde 140,5, küçükbaş hayvanlarda ise yüzde 103,9 oranında arttığını belirtti. Ortalama fiyatların kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 61 lira 15 kuruştan 147 lira 7 kuruşa, küçükbaş hayvanlarda ise 63 lira 57 kuruştan 129 lira 62 kuruşa çıktığını ifade etti.

Bayraktar, açıklamasında kurbanlık hayvan fiyatlarının illere, canlı ağırlığa, ırka (yerli-kültür) ve hayvan türüne göre farklılık gösterdiğini söyledi. Ziraat Odalarından alınan verilere göre, ülkede ortalama fiyatların büyükbaş hayvanlarda 35 bin ile 145 bin lira arasında, küçükbaş hayvanlarda ise 4 bin lira ile 15 bin lira arasında değişeceğini ve canlı ağırlık fiyatının kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 120 lira ile 185 lira, küçükbaş hayvanlarda ise 100 lira ile 185 lira arasında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bayram yaklaştıkça talebe göre fiyatların değişebileceğini ve ülke ortalamasına göre büyükbaş hayvanlarda canlı kilogram fiyatının 147 lira 7 kuruş, küçükbaş hayvanlarda ise 129 lira 62 kuruş olduğunu vurguladı.

Bayraktar, kurbanlık hayvan fiyatlarındaki artışın nedenlerine de değindi. Başta yem olmak üzere işçilik, veteriner, ilaç, elektrik, nakliye gibi masraflardaki artışların kurbanlık fiyatlarını yükselttiğini ifade etti.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 114 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.