İnsan Hakları Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 'Kadınlar Barış İstiyor' Sloganıyla Barış Nöbeti Düzenleyecek

İnsan Hakları Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 'Kadınlar Barış İstiyor' Sloganıyla Barış Nöbeti Düzenleyecek
 hozathaber.com Muhabiri
İnsan Hakları Derneği (İHD), uzun süredir yürüttüğü "Barış Nöbeti" etkinliklerini, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle "Kadınlar Barış İstiyor" sloganıyla gerçekleştirecek.

İnsan Hakları Derneği (İHD), uzun süredir yürüttüğü "Barış Nöbeti" etkinliklerini, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle "Kadınlar Barış İstiyor" sloganıyla gerçekleştirecek. Barışın bir insan hakkı olduğunu vurgulayan dernek, bu önemli günü barış talebiyle özdeşleştiriyor.

Barışın Temel İnsan Hakkı Olduğu Belirtildi

İHD, çatışmalı bölgelerde yaşayan insanlar olarak barışın bir hak olduğunu daima savunmuştur. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler'in 2016 tarihli Barış Hakkı Bildirisi ve 2017 tarihli İnsan Hakları Konseyi kararıyla barışın desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Barışın savunulmasının, medeni ve siyasal haklarla, yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü gibi diğer insan haklarıyla da yakından ilişkili olduğu vurgulanmıştır.

insan-haklari-dernegi-8-mart-dunya-kadinlar-gununde-kadinlar-baris-istiyor-sloganiyla-baris-nobeti-duzenleyecek.jpg

Farklı Kimliklerin Barış İstemi

İHD, yaşadığı coğrafyada etnik, dilsel, dinsel ve kültürel açıdan çok farklı kimliklerin bulunduğunu belirtmektedir. Ancak, Türkiye'de resmi ideolojinin sadece belirli bir kimliği temel aldığı ve diğer kimlikleri görmezden geldiği ifade edilmektedir. Bu durumun farklı kimlikler için sorunlar doğurduğu ve barışın bu coğrafyada önemli bir hak talebi olduğu vurgulanmaktadır.

Kadınların Savaşlardaki Durumu

Savaşların en büyük mağdurlarından biri olan kadınlar, cinsel şiddet ve işkence gibi çok boyutlu hak ihlallerine maruz kalmaktadır. Ancak, bu tür ihlallerin savaş suçu olarak değerlendirilmesinin geç kalındığı ifade edilmektedir. Özellikle dünya savaşlarında, birçok kadın cinsel saldırılara ve işkencelere maruz kalmış, yaşamlarını yitirmiştir.

insan-haklari-dernegi-8-mart-dunya-kadinlar-gununde-kadinlar-baris-istiyor-sloganiyla-baris-nobeti-duzenleyecekk.jpg

İHD'nin "Kadınlar Barış İstiyor" etkinliği, kadınların barışın sağlanması sürecindeki önemine vurgu yaparak, barışın insan hakları bağlamında ele alınması gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Bu haber toplam 50 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.