Görev başında katledilen Doktor Ekrem Karakaya, Dersim’de anıldı

Görev başında katledilen Doktor Ekrem Karakaya, Dersim’de anıldı
Görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Uzman Dr. Ekrem Karakaya için Tunceli Devlet Hastanesinde anma töreni düzenlendi.

Dersim'de Hekimsen ve Hekim Birliği Sendikası ile SES Dersim Şubesi tarafından düzenlenen anma töreninde, Dr. Ekrem Karakaya'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapıldı. Törene, hekimler, sağlık çalışanları ve kurum temsilcileri katıldı. Tunceli Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen katılımcılar, Dr. Ekrem Karakaya'nın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesini protesto etti. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Op. Dr. Rıdvan Aslan tarafından bir basın metni okundu. Aslan'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Bugün burada, Uzman Doktor Ekrem Karakaya'nın bir yıl önce canice bir şekilde katledilmesinin 1. yıl dönümü nedeniyle toplandık. Doktor Ekrem Karakaya, mesleğine olan sevgisi ve özverisiyle tanınan bir hekimdi. Hastalarına sevgiyle yaklaşan ve sağlıklarına adamış bir doktor olarak bilinirdi. Ancak, bir yıl önce bir hasta yakını tarafından yapılan silahlı saldırı sonucu maalesef hayatını kaybetti. Bu kabul edilemez acı olay, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliği ve sağlık hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Kalbimizdeki acı ve öfke hala ilk günkü gibi diri.

Ve ne yazık ki, Ekrem Karakaya arkadaşımız ne ilk katledilen meslektaşımız ne de gerekli önlemler alınmadıkça son olacak. Özellikle sağlık sektöründe giderek sistematik bir hâl alan şiddet sorunu, Ekrem Karakaya gibi birçok meslektaşımızın vahşice öldürülmesine ve toplumda artan bu kontrolsüz şiddetin kurbanı olmalarına yol açmıştır. Doç. Dr. Edip Uğurcan Kürklü-1988, Prof. Dr. Necip Göksel Kalaycı-2005, Dr. Ali Menekşe-2008, Op. Dr. Ersin Arslan-2012, Op. Dr. Aynur Dağdemir-2015, Op. Dr. Kamil Furtun-2015, Dr. Hüseyin Ağır-2016, Prof. Dr. Sait Berilgen-2017, Uzm. Dr. Fikret Haciosman-2018 ve Hemşire Ömür Erez-2022, kamu kurumlarında canice öldürülenler arasındadır.

Ülkemizde hekimler ve sağlık emekçileri, aldıkları zorlu ve ağır eğitimin karşılığında gereken saygı ve özlük haklarını alamamaktaktadır. Aşırı iş yoğunluğu, düşük maaşlar, nöbet ücretlerinin yetersizliği gibi motivasyon düşürücü etkenlerin yanı sıra, iş ortamlarında can güvenliğini düşünmek zorunda kalmaktadırlar. Ne yazık ki, ülkemizde çalıştığımız kurumlar tarafından sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanamamakta ve gerekli önlemler alınamamaktadır. Bu nedenle, sağlık çalışanlarının akşam evlerine sağ salim dönebilecekleri bir garanti bulunmamaktadır.

Tam da bugün, geçen yıl meslektaşımız kardiyolog Ekrem Karakaya'nın Konya Şehir Hastanesi'nde görevi başında hasta muayene ederken canice öldürülmesiyle sarsıldık. Bu korkunç olay, hekimler ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı şiddet sorununun en acı örneğidir ve toplumun tümü için büyük bir endişe kaynağı olmalıdır.

Bu anma töreniyle temel amacımız, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini ve mesleki saygınlığını korumak, toplumun sağlık hizmetine kesintisiz erişimini sağlayabilmek için ortak bir çaba göstermektir.

Hekimler ve sağlık emekçileri, insan hayatını kurtarma ve iyileştirme misyonunu yerine getirmek için gece gündüz çalışmaktadırlar. Mesleğimizi icra ederken kendimizi güvende hissetmek en temel hakkımızdır. Biz hekimler ve sağlık emekçileri olarak, ölüm korkusu yaşamadan insani şartlarda sadece işimize odaklanmak istiyoruz.

Değerli meslektaşımız Doktor Ekrem Karakaya'nın aramızdan ayrılışının yıldönümü vesilesiyle kendisini bir kez daha sevgi ve saygıyla anarken, buradan "şiddetin her türüne karşı sıfır tolerans" ilkesinin benimsenmesini talep ediyoruz. Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin sona erdirilmesi için toplumun tüm kesimlerini, sağlık kurumlarını, Sağlık Bakanlığını ve tüm yetkilileri birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Sağlık hizmetlerinde güvenliğin sağlanması için alınması gereken tedbirlerin artırılması, bu konuda farkındalık oluşturulması ve şiddetin toplum tarafından kabul edilemez olduğunun anlatılması hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. Ancak bu görevin başında yasaları koyan ve uygulayanlar gelmektedir

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 169 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.