Dut üreticileri bahçelerini sezona hazırlıyor

Dut üreticileri  bahçelerini sezona hazırlıyor
Türkiye'nin en önemli dut üretim merkezlerinden biri olan Çemişgezek ilçesinde, üreticiler kadın erkek dayanışması ile bahçelerini yeni sezona hazırlamaya başladı.

Çemişgezek ilçesinin dutuyla ünlü Ulukale köyü başta olmak üzere ilçe merkezi ve çevre köylerde yoğun dut mesaisi görevi başladı. Sıcaklıkların bölgede artması ile birlikte dut üreticiler, dutun verimi ve kalitesinin yükseltilmesi adına bahçelerin de bakım ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Temizlik çalışmalarının ardından üreticiler ağaç köklerine sahanları sererek dut toplamaya hazır hale şekline getirdi. Coğrafi işaret almış ilçe , tescilli, organik bir ürün olan ağaçtaki dut, ünü ülke sınırlarını aşmış, rengi ve aromasıyla
dünya pazarında Ulukale dutu olarak bilinmektedir. Öğretmenlik mesleğinden emekli olduktan sonra köyünde dut üretimini sürdürdüğünü belirten Mahmut Gençer adlı şahıs , ‘’Burası Çemişgezek ilçesi Ulukale köyü, dutun merkezi olarak bilinen bir yer. Ulukale denince hemen akıllara dut ağacı gelir. Mayıs ayının sonlarına doğru , haziran ayının başlarında dut sezonumuz başlar. Daha önce bahçelerimizdeki otları temizler ve süreriz. Bu mevsimde dutların olgunlaşmasına az bir vakit kalınca ağaç diplerine sahanları hemencecik sereriz. Ulukale dutumuz tescilli ve coğrafi işaret almış bir üründür. Organiktir.
Hiç bir fenni işlem gördürmeden, halka dutlarımızı sunmaktayız. Şu anda dut üretimiyle meşgulüz" dedi ifadelerini kullandı.

Dut üreticileri dayanışma içerisinde bahçelerini sezona hazırlıyor

Dut üretimi yapılırken tabi , Türkiye'ye örnek kadın erkek dayanışmasının sergilendiğini aktaran Jale Gençer Öcaloğlu da şu ifadeleri kullandı, ‘’Dut mevsimi bizler için yorucu olduğu kadar güzel geçiyor. Yorucu olsa da zevkli bir iş. Dutumuz patentli ve biz bu dutu dünyaya pazarlıyoruz. Sadece erkek gücüyle değil, kadın gücü de çok önemli üretimde. Bu nedenle tüm kadınlarımızı sadece tüketime değil, üretmeye de davet ediyoruz’’ diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 282 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.