Dêrsimli Kadınlar, 25 Kasım'da Sanat Sokağı'nda Buluşuyor
Dêrsimli kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenleyecekleri etkinlik için çağrıda bulundu. Özel savaş politikalarının 1938'den bu yana devam ettiğine vurgu yapan kadınlar, şiddetin özellikle Dêrsim'de arttığına dikkat çekti. Kentteki kadına yönelik şiddetin yükseldiğini belirten Dersim Kadın Platformu üyesi Raife Yılmaz, ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddet vakalarının yoğun yaşandığını ifade etti.
Dêrsim'de 25 Kasım'da düzenlenecek etkinliklerle ilgili bilgi veren Yılmaz, resim sergisi, panel, Gülistan Doku için imza etkinliği ve Sanat Sokağı'ndan Seyit Rıza Meydanı'na yapılacak yürüyüş gibi etkinliklerin yer alacağını belirtti. Yılmaz, özellikle son yıllarda üniversitedeki kadın arkadaşların maruz kaldığı taciz ve şiddet olaylarında artış olduğuna dikkat çekti.
Örgütlülükle mücadeleye devam çağrısında bulunan Yılmaz, "25 Kasım'da bir kez daha isyanımızı yükseltmek, mücadelemizi daha da büyütmek istiyoruz. Toplumu inşa eden kadınları bu 25 Kasım'da Sanat Sokağı'na çağırıyoruz. Eşitsizliğe, yoksulluğa, savaşa, sömürüye ve erkek şiddetine karşı 12.30’da Sanat Sokağı’nda buluşacağız" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Dêrsim İl Eşbaşkanı Eylem Yamaç da, şiddetin önüne geçmek için tüm kadınlara çağrıda bulunarak, özel savaş politikalarının Dêrsim'de de devam ettiğine dikkat çekti. HEDEP üyesi Nazlı Çelik Öz ise, Dêrsim'in mücadeleci tarihine vurgu yaparak, kadınların bu ruhla alanlara çıkması gerektiğini söyledi.
Öz, "Aysel Doğan’ların kentindeyiz, tarihimize ışık tutan arkadaşlarımızın ışığını büyütmek bizi onurlandırıyor" dedi. Dêrsim Kadın Platformu üyesi Nazlı Çelik Öz, bu topraklarda konuşmanın önemli olduğunu belirterek, "Anadilimiz Kırmancki ama dilinde soykırıma uğradığı bir gerçeklik var karşımızda. Özel savaş politikaları ve soykırım 38’den beri süregelen bir durum. Tecavüz ve katletme 38’den beri süregelen bir durum. Erkek egemen sistemde değişmeyen bir gelenek var. Tecavüz girişimleri var ama Dêrsim’in yiğit kadınları Bese, Zarife ve tüm ardılları bunun karşısında bedenlerini uçurumlara atarak, bu duruşu sergilediler. Biz de özel savaşa karşı sesimizi yükselteceğiz" ifadelerinde bulundu.
Kadınların bayrağını taşıdıklarını söyleyen Öz, "Öfkemiz büyük. Bunun için büyük bir mücadele veriliyor daha çok verilmesi gerekiyor. Süreç kadınlar için gerçekten zor. Bu ortamın biran önce barışa ihtiyacı var. Kadınlar açısından özellikle barış havası yaratılmalı. Ne yazık ki Dêrsim’de savaşın getirdiği psikolojik bir hâkimiyet var" dedi.
25 Kasım'da alanda olmaya çağıran Öz, her yeri mobese ile izlenen bir kentte Gülistan Doku’nun akıbetine dair gelişme olmamasına dikkat çekti, "Bu tarz kayıpların önüne geçmek için kadın örgütlülüğünün güçlü olması gerekir" diye ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.