Dersim'in Altın Dönemi: Madencilikte Öncü Samos Kalesi'nin Sırları!

Dersim'in Altın Dönemi: Madencilikte Öncü Samos Kalesi'nin Sırları!
 hozathaber.com Muhabiri
MÖ 2000'lerden başlayarak, Anadolu'nun kadim uygarlıkları Hattiler, Subariler ve Mitanniler'den Urartular'a kadar olan dönemi aydınlatan bir inceleme.

MÖ 2000’lerde, Anadolu'nun kalbinde Hattiler hüküm sürüyordu. Bu kadim uygarlık, çivi yazısı ve devlet organizasyonunu Ön Asya'nın eski halklarından ilham alarak benimsedi. Hattuşaş, Hattilerin başkenti olarak anılmaya başladı ve ismini bu büyük uygarlığın kurucusundan aldı. Ancak, bu büyülü dönemin zirvesi MÖ.1800'lere denk geliyordu. Ardından, savaş arabalarının mucidi Subariler, Anadolu'nun kontrolünü ele aldı.

Subariler, MÖ.1700'lerde Mitanni Krallığı'nı kurarak bölgede hegemonya kurdular. Bu krallık, Dersim Çemişgezek'teki Vasgıvan köyünde son buldu. Bu dönemde bölgedeki inançlar, çok tanrılı ve görsel odaklıydı, doğayı ve güneşi merkeze alıyordu. Hattiler, Subariler ve Mitanniler'in sona eren hegemonyaları, bölgede yeni küçük beyliklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bunlardan en güçlü olanlarından biri, Dersim Hozat'ta bulunan Samosiler'di.

Samos Kalesi'nin madencilikteki başarısı, batıda Kapadokya'ya kadar ün kazandı. Ancak bu başarı, Asurlular'ın dikkatini çekti ve kale, birçok savaşa tanıklık etti. Bu kaotik dönemden sonra, MÖ.980-800 yılları arasında, bölge Urartular'ın yükselişiyle tanıştı. Urartu Krallığı, MÖ 800'de Kral Argişti liderliğinde bölgede hızla büyümeye başladı.

Kısacası, Anadolu'nun bu dönemi, birçok farklı kültürün ve uygarlığın yükselişi ve çöküşüne tanık oldu, ve bu dönemin izleri bugün bile yaşamaya devam ediyor.

Bu haber toplam 21 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.